Bazarul Big din Călăraşi va fi modernizat, în prezent fiind în pregătire documentaţia de atribuire pentru Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) privind această investiţie. În momentul în care se vor derula lucrările de modernizare a acestui complex, comercianţii vor fi mutaţi pe strada Trandafirilor.

 

În luna noiembrie a anului trecut, consilierii locali au probat un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiţia „Modernizare Bazar Big”. Iniţial, studiul de fezabilitate a fost aprobat în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 156/13.10.2014 privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călăraşi pe anul 2014.

În anul 2014, a fost întocmit studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii „Construire hală Bazar Big”, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 28/2008. Actualizarea acestui studiu de fezabilitate este necesară în vederea întocmirii ulterioare a PT+DE+DTAC, împreună cu execuţia, lucrări ce vor fi alocate în bugetul anului 2018. Construcţia va avea destinaţia de spaţiu comercial cu următoarea compartimentare funcţională: spaţiu comercial cu suprafaţa de 1549,42 de metri pătraţi; centrală termică cu suprafaţa de 12,67 de metri pătraţi; T.E.G. + spaţii servicii cu suprafaţa de 6,33 de metri pătraţi; grup sanitar pentru persoane cu handicap locomotor cu suprafaţa de 4,80 de metri pătraţi; grup sanitar bărbaţi cu suprafaţa de 8,74 de metri pătraţi; grup sanitar femei cu suprafaţa de 9,79 de metri pătraţi; spaţiu administrativ cu suprafaţa de 12,00 metri pătraţi.

 

Manea: În maximum opt luni de la semnarea contractului de începere a lucrărilor, noua construcţie va trebui să fie finalizată

 

În timpul lucrărilor de modernizare a Bazarului Big, comercianţii vor fi mutaţi pe strada Trandafirilor, potrivit informaţiilor oferite de către directorul Serviciului Public Pieţe şi Oboare (SPPO) Călăraşi, Vasile Manea.

În timpul lucrărilor de modernizare a Bazarului Big, comercianţii vor fi mutaţi pe strada Trandafirilor. Suntem pregătiţi să-i mutăm pe comercianţi într-o construcţie provizorie, ce se află pe strada Trandafirilor. Urmează să primesc un grup sanitar cu patru cabine, avem alocaţi 10.000 de lei pentru racordarea la reţeaua de apă şi 11.000 de lei pentru racordarea la energie electrică. În maximum opt luni de la semnarea contractului de începere a lucrărilor de modernizare, noua construcţie va trebui să fie finalizată”, a menţionat directorul SPPO Călăraşi, Vasile Manea.

 

Structura de rezistenţă a noii clădiri va fi executată cu stâlpi şi grinzi din profile metalice tratate pentru rezistenţă la foc

 

Finisajele interioare ale noii clădiri vor fi următoarele: pardoseli – gresie ceramică coeficient minim de frecare 0,4 în grupuri sanitare şi în rest beton elicopterizat; pereţi – faianţă ceramică şi zugrăveli cu var lavabil în grupurile sanitare; tavane – zugrăveli cu var lavabil în grupurile sanitare;  plasa de oţel sudată (plasă STNB) vopsită verde la unităţile de spaţiu commercial.

Pe latura de acces a spaţiilor comerciale se vor realiza închiderile cu rulouri metalice cu prindere la nivelul pardoselii şi în rest vor avea tâmplărie din aluminiu. Finisajele exterioare vor fi următoarele: pereţi – panouri tip sandwich cu spumă poliuretanică cu tablă grosime 0,5 milimetri culoare gri deschis RAL 90606 şi gri închis RAL 9007; soclu – tencuieli rigide de culoare gri închis; tâmplărie din aluminiu cu geam termoizolant multistrat; învelitoare din panouri tip sandwich cu spumă poliuretanică cu tablă groasă de 0,5 milimetri gri închis RAL 9006.

În jurul construcţiei vor fi prevăzute trotuare de minim 1,00 din dale de beton montate pe un pat de nisip. Pentru o bună etanşeitate, la îmbinarea trotuarului cu soclul construcţiei se vor executa dopuri de bitum. Panta trotuarului va fi de minimum 2% spre exteriorul clădirii, spre spaţiile verzi din incintă. Pentru accesul în clădirii a persoanelor cu handicap locomotor se vor executa pe laturile sud-est şi nord-vest ale acesteia, rampe cu o declivitate de maximum 8%. Trama clădirii va fi alcătuită din patru travei de zece metri fiecare şi respectiv cinci deschideri de opt metri fiecare. Structura de rezistenţă va fi executată cu stâlpi şi grinzi din profile metalice tratate pentru rezistenţă la foc 105 minute cu vopsea termospumantă, cu închideri din panouri sandwich cu miez termoizolant din spumă poliuretanică de zece centimetri grosime. Se prevede şi un soclu de 30 de centimetri înălţime finisat cu tencuieli rigide.

Pentru investiţia „Modernizare Bazar Big” valoarea totală a investiţiei este de 6.135.271,74 de lei cu TVA, din  care  C+M – 4.640.541,53 de lei cu TVA.