Simpozion cu tema „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”, la Călăraşi

În zilele de 25 şi 26 octombrie 2016, în municipiul Călăraşi se desfăşoară simpozionul intitulat „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”. Acest eveniment este lansat de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă şi este organizat, cu ocazia Săptămânii Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) al judeţului Călăraşi, în colaborare cu Universitatea din Petroşani.

Ieri, 25 octombrie, în cadrul sălii de şedinţe a Consiliului Judeţean (CJ), a avut loc deschiderea simpozionului „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”. La eveniment au fost prezenţi preşedintele CJ, Vasile Iliuţă, prefectul judeţului, George Iacob, primarul municipiului, Daniel Ştefan Drăgulin, reprezentanţii inspectoratelor teritoriale de muncă din Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman şi Ialomiţa, reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Inspecţiei Muncii, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii (INCDPM) „Alexandru Darabont” Bucureşti, Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani şi cei ai Punctului Focal România din cadrul Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, Universităţii din Petroşani, precum şi agenţi economici mari ai municipiului Călăraşi, conducătorii serviciilor externe de prevenire şi protecţie din judeţul nostru şi şeful Inspecţiei Muncii, inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu.

Acţiunea este realizată pentru ca agenţii economici, instituţiile publice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, asociaţiile familiale, salariaţii acestora şi familiile lor, din judeţul Călăraşi, să conştientizeze importanţa capitală pe care o are în dinamica vieţii cotidiene atenţia faţă de securitatea şi sănătatea în muncă.

Iliuţă: „Vă felicit pentru că judeţul Călăraşi găzduieşte această dezbatere”

 Preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă, i-a felicitat pe reprezentanţii ITM Călăraşi. „Vă felicit pe toţi cei care vă preocupaţi pentru asigurarea unor condiţii de muncă civilizate în condiţii de siguranţă şi securitate, misiunea dumneavoastră fiind extrem de importantă pentru progresul societăţii. Felicit ITM Călăraşi, pe domnul director şi echipa de conducere, că aţi reuşit să veniţi la Călăraşi cu zece inspectorate teritoriale de muncă, al 11-lea fiind Călăraşiul. Vă felicit pentru că judeţul Călăraşi, deşi este mai mic faţă de cele prezente azi, găzduieşte această dezbatere prin care arătăm că siguranţa este foarte importantă pentru cei care astăzi deservesc serviciul public”, a precizat Iliuţă.

Drăgulin: „Din statistici, se poate observa că la nivelul municipiului şi judeţului, numărul accidentelor de muncă a scăzut”

 Edilul-şef al municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, a afirmat că activitatea ITM se desfăşoară într-un mod corespunzător. „În Călăraşi activitatea ITM se desfăşoară într-un mod corespunzător. Vorbesc şi în calitate de administrator al unei firme private, deoarece, cu mult timp în urmă, am beneficiat, între ghilimele, de rigurozitatea şi modul în care am fost verificat de inspectorii ITM, cât şi în calitate de primar al municipiului, pentru că relaţia de colaborare pe care o avem cu inspectoratul este foarte bună şi de câte ori am avut posibilitatea să conlucrăm şi să sprijinim această activitate, am făcut-o cu toată deschiderea. Din statistici, se poate observa că la nivelul municipiului şi judeţului, numărul accidentelor de muncă şi cel al acţiunilor defavorabile ale unor societăţi private au scăzut, iar acest aspect se datorează celor care lucrează la ITM Călăraşi. Îi felicit pentru că au reuşit să îi facă să înţeleagă pe toţi cei care au în subordine oameni care lucrează şi muncesc în diferite domenii că trebuie să ne adaptăm legilor şi rigorilor acestora. Felicit această acţiune, sper ca întâlnirea să aibă concluziile ca atare şi mi-aş dori să stăm de vorbă vizavi de ce se poate întâmpla în viitor cu activitatea pe care o desfăşuraţi şi să promovăm prin dumneavoastră anumite idei care să vină şi în avantajul dumneavostră, dar şi în avantajul societăţilor. De obicei, la noi se determină câte controale am făcut, câte amenzi am dat. Haideţi să încercăm să facem şi altceva,din punctul meu de vedere, să facem şi prevenţie”, a menţionat Drăgulin.

Meseşeanu: „Tema este generoasă, pretenţioasă şi, practic, este locul în care se dezbat probleme despre îmbătrânirea activă”

 Inspectorul şef al ITM Călăraşi, Răzvan Meseşeanu, a declarat că după foarte mulţi ani, Inspecţia Muncii a reuşit să organizeze o manifestare de o largă răspândire în Uniunea Europeană şi la noi în judeţ, astfel că în toate ţările europene are loc acest simpozion, cu aceeaşi temă. „Judeţul Călăraşi, alături de Neamţ, Maramureş şi Arad, în acest an, este gazda acestei manifestări. Tema este generoasă, pretenţioasă şi, practic, este locul în care se dezbat probleme despre îmbătrânirea activă. Vom asista şi la lucrări de specialitate din cele zece judeţe, plus judeţul nostru. Inspectorii de muncă sunt cei care au elaborat lucrările. Dezbatem despre locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele, despre şansa îmbătrânirii active, despre ceea ce ar trebui să facă în mod continuu angajatorii, angajaţii, dar şi instituţiile de stat, într-o perioadă cuprinsă între intrarea în câmpul muncii şi ieşirea la pensie. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să avem la bază două noţiuni fundamentale: conştientizarea riscurilor care ne înconjoară în orice moment, dar mai ales la locul de muncă şi, bineînţeles, este vorba despre responsabilitate”, a spus Meseşeanu.dscn9653