Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Observator de Calarasi, singurul cotidian local – zilnic alaturi de tine!

Adresă

Strada. Bucureşti, Numarul. 396
Călăraşi

Contact details

Email: observatorcl@gmail.com / observatorcl@yahoo.com
Telefon: 0242/314.711
Fax: 0242/314.711

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Comments

comments

„Tradiții și basme românești…”, de Dragobete, la Călăraşi

„Tradiții și basme românești…”, de Dragobete, la Călăraşi
februarie 21, 2017 Georgiana Serban
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Centrul Cultural Județean (CCJ) derulează o serie de acțiuni de promovare a culturii tradiționale, concretizate în proiecte, ateliere, spectacole, șezători, întâlniri cu bătrânii satelor, concentrate pe zona rurală a Călărașiului.
Astfel, în zilele de 24 şi 25 februarie (interval de timp cunoscut prin Sărbătoarea Dragobetelui, Lăsatul Secului, obiceiul Urlaliei, a jocului Cucilor), se va desfășura proiectul „Tradiții și basme românești…”, acesta având mai multe obiective: 24 februarie: transmiterea către copii a unor cunoștințe despre îndeletniciri, care, în societatea modernă, s-au diluat și își pierd, pe zi ce trece, din reprezentare: cusutul pe material special (în puncte), țesut, pictură pe vase de pământ – ateliere ce se vor desfășura în foaierul CCJ Călărași; Târgul de Mărțișor, confecționare, expunere pe panouri și șevalete, în foaierul Centrului Cultural, în parteneriat cu Palatul Copiilor, Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” şi Muzeul Dunării de Jos; promovarea și creșterea gradului de conștientizare în rândul celor mici, a mentalităților sănătoase, specifice oamenilor simpli, din zonele rurale, a sfaturilor și pildelor bătrânilor. Astfel, prin prezentarea piesei de teatru „Dănilă Prepeleac”, micii spectatori vor avea parte de un spectacol special adaptat după îndrăgitul basm popular, cu caracter moralizator, unde, în această punere în scenă, intrarea în lumea dracilor apare sub forma unui vis al personajului. Dănilă nu se îmbogăţeşte peste noapte, ci învaţă că totul se câştigă prin muncă şi onestitate. De asemenea, vor descoperi tradiţii şi obiceiuri vechi, vor afla cum se făcea negoţul la târg, limbajul vechi negustoresc, dansul caprei, al ursului, al dracilor, totul pe ritmuri populare, adaptate vremurilor moderne. Proiectul își propune să constituie un beneficiu și un plus educativ, în sensul pildelor moralizatoare, dar și privitor la cunoașterea tradițiilor, și pentru copiii cu posibilități reduse sau cazuri sociale. De aceea, vor participa copiii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călărași (Centrul de Primire în Regim de Urgenţă „Sfânta Maria”), dar și cei din mediul rural (Școala Gimnazială Dragoș Vodă); 25 februarie: concentrarea acțiunilor pe zona rurală, acțiune în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Dragoș Vodă, Primăria Comunei Dragoș Vodă, Parohia „Sfinții Constantin și Elena”: expoziţie de fotografii ce vor cuprinde obiceiuri de Dragobete; expoziție de obiecte/unelte de lucru al câmpului sau gospodărești, completată de povestea unui obiect tradițional, prezentată de Muzeul Dunării de Jos Călărași, program artistic susținut de Ansamblul Folcloric „Bărăganul” al CCJ Călărași, de formația de copii de dansuri populare „Voiniceii” a Școlii Gimnaziale nr. 1 Dragoș Vodă; reînvierea obiceiului Urlaliei și a Cucilor, prin realizarea acestora într-un spațiu exterior (strigături specifice, aruncatul în foc al încălțămintei uzate, dansul măștilor/cucilor) împreună cu elevii din comună și cu grupul de copii al Palatului Copiilor Călărași (măști, dans); invitați: preotul din comună pentru a povesti copiilor despre obiceiurile de Lăsatul Secului, bătrâni pentru a povesti despre obiceiurile culinare.
Partenerii principali sunt: Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu”, Palatul Copiilor Călăraşi, Muzeul Dunării de Jos, Școala Gimnazială nr. 1 Dragoș Vodă, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului şi Primăria Comunei Dragoș Vodă.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Comments

comments

0 Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*