În data de 1 aprilie 2019, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi va fi organizată Ziua Porţilor Deschise, manifestare prilejuită de sărbătorirea Zilei Inspectoratului. Cu acest prilej, cadrele ISU Călărași vor desfășura mai multe activităţi prin care își vor prezenta tehnica de intervenție, autospecialele și echipamentele specifice activității cu care se acționează zi de zi pentru salvarea vieții și bunurilor cetățenilor, cât și pentru protejarea mediului. Toate cele opt subunități ale inspectoratului vor organiza cu această ocazie și o serie de exerciții demonstrative specifice activității salvatorilor: simularea stingerii incendiilor, simularea intervenției la un accident rutier cu cu mai multe victime, simulări de salvare a persoanelor blocate în diferite medii ostile, simulări la intervenții în medii contaminate, simulări de intervenții pirotehnice și multe altele.

Totodată, cei care vor fi oaspeţii pompierilor cu această ocazie, vor avea ocazia să afle informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cum ar fi: incendiu, cutremur, inundaţii sau descoperirea elementelor de muniţie rămase neexplodate din timpul conflictelor militare.

Se vor acorda diplome și premii cadrelor militare care vor obține locuri fruntașe la competițiile sportive dedicate Zilei Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Știrbei” al județului Călărași la disciplinele: tenis de masă, minifotbal şi baschet.

 

124 de ani de la înfiinţarea primei structuri de pompieri cu comandă militară din zona noastră

 

La 1 aprilie 1895, în urmă cu 124 de ani, lua ființă primă structură de pompieri cu comandă militară din zona noastră. Cel mai important moment din istoria pompierilor călărăşeni, ales pentru a marca Ziua Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi este ziua de 1 aprilie 1895, când în urma demersurilor întreprinse de Primăria Oraşului Călăraşi pe lângă Ministerul de Interne, a luat fiinţă Secţia de Pompieri, în subordinea Ministerului de Război, primul comandant militar fiind Dimitrie Rădulescu, care funcţionase ca şef al comenzii civile încă din 1885.