1001 de câini fără stăpân au fost capturați de pe domeniul public al municipiului Călărași, în anul 2019. 276 de sesizări telefonice (prin numărul de dispecerat 0371/069.701) au fost soluționate de echipele de capturare. Doar şase câini au fost revendicați de proprietari.

Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân – SPGCS (Adăpost Animale Călăraşi) din subordinea Primăriei Municipiului Călărași, potrivit competențelor, a mai capturat de pe domeniul public patru cabaline și şase bovine.

Totodată, SPGCS Călărași continuă măsurile de conștientizare a deținătorilor de animale de companie de a strânge dejecțiile acestora de pe domeniul public. Se vor intensifica, în următoarea perioadă, controalele pe această linie. Legea 258/2013 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân prevede la Art 13, alin. 6 că „proprietarii și deținătorii de câini au obligația de a menține igiena în spațiile adiacente acestora, în holurile și căile de acces ale spațiilor locative”, iar nerespectarea acestor dispoziții se pedepsește cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

Cel mai des, în controalele inspectorilor Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân, în colaborare cu polițiștii locali călărășeni, deținătorii de animale de companie verificați au asupra lor pungi sau alte materiale de strângere a acestor dejecții. Din păcate, însă, în fapt, după plecarea inspectorilor de control, aceștia nu le folosesc. De aceea, SPGCS Călărași face apel la ei să înțeleagă faptul că aceste dejecții, pe străzi, trotuare, spații verzi sau locuri de joacă, pot deveni o sursă de contaminare pentru atât pentru alți căței, dar mai ales pentru copii.