Până la data de 12 noiembrie 2020, 140 de forțe de ordine au participat la activități de verificare a respectării noilor măsuri de combatere a coronavirusului. Au fost verificate aproximativ 186 de societăți comerciale, 189 de locații de interes, doi operatori/transportatori de persoane, 428 de mijloace de transport dintre care 268 de mijloace de transport public în comun.

Au fost legitimate 1.532 de persoane dintre care 179 de persoane au fost identificate că nu respectă măsurile de protecție individuală, iar 30 de persoane au fost identificate că nu respectă interdicțiile privind deplasarea/libera circulație.

Totodată, au fost aplicate 209 de sancțiuni în valoare de 24.000 de lei, toate pentru nerespectarea măsurilor prevăzute de Legea nr. 55/2020. Acest gen de acțiuni se vor desfășura zilnic până la încetarea măsurilor restrictive.

Polițiștii le reamintesc cetățenilor următoarele lucruri:

„Este permisă circulația persoanelor în intervalul orar 23:00 – 05:00 pentru următoarele motive: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura”.