Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale invită fermierii care dețin proces – verbal de constatare și evaluare a pagubelor produse culturilor agricole înființate în toamna anului 2019 de seceta pedologică, să depună cererea de solicitare a ajutorului de stat la centrele locale sau județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București, până la data de 15 septembrie inclusiv.

Până în prezent s-au depus 14.456 de cereri, pentru o suprafață calamitată de 282.969 de hectare, din totalul de 34.647 de fermieri afectați de seceta pedologică. Pentru a evita aglomerația din ultimele zile reamintim că, cererile pot fi depuse atât la sediul centrelor locale sau județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cât și prin fax, poştă sau în format electronic prin e-mail.

În data de 2 septembrie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 806, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat  acordat  producătorilor agricoli  care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.