Una dintre cele mai mari tornade înregistrate în ţara noastră s-a format pe 30 aprilie, în judeţul Călăraşi în zona localităţii Drajna. Mai multe atenţionări meteo de Cod Portocaliu de furtună au fost emise de meteorologi pentru judeţul nostru. Furtuna puternică a lăsat fără curent electric peste 10.000 de oameni, a smuls acoperişul mai multor case din Constantin Brîncoveanu, Dragalina şi Tudor Vladimirescu. Un autocar cu 39 de persoane care se întorceau de la o procesiune religioasă din Slobozia, a fost răsturnat de tornadă pe DN21. În urma accidentului s-au înregistrat cinci persoane rănite care au fost internate la Spitalul din Slobozia şi a fost declanşat Planul Roşu de intervenţie. 

Ieri, 2 mai, în localitatea Constantin Brâncoveanu s-au deplasat 30 de cadre ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Călăraşi care au ajutat locuitorii afectaţi de tornade să reconstruiască. Purtătorul de cuvânt al IJJ Călăraşi, Aurelia Şovăilă ne-a declarat că jandarmii ajută la cărarea materialelor de construcţie, reparaţiile necesare şi îndepărtarea bucăţilor de acoperiş distruse de furtună. De asemenea, o comisie formată din specialiști ai Consiliului Județean Călărași și ai Instituției Prefectului s-au aflat, în cursul zilei de ieri, în satul Constantin Brâncoveanu, comuna Dragalina, pentru o evaluare a pagubelor produse de tornada care a avut loc marți, 30 aprilie. Conform informaţiilor furnizate de către oficialităţile călărăşene, 18 gospodării au fost afectate de fenomenul meteo extrem din Barăgan,17 în satul Constantin Brâncoveanu şi una în Dragalina. În afară celor 18 gospodării înregistrate oficial, mai există şi altele afectate de tornadă în satul Tudor Vladimirescu, comuna Perişoru, însă acolo, până ieri la ora 13:00, nu ajunsese nimeni să evalueze pagubele.

 

Satul Tudor Vladimirescu din comuna Perişoru afectat de tornadă/Nimeni nu a făcut evaluarea pagubelor până ieri la ora 13:00

În cursul zilei de ieri, am fost contactaţi de o parte din locuitorii satului Tudor Vladimirescu, comuna Perişoru, afectaţi de tornada produsă în data de 30 aprilie a.c.. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu a venit nimeni, până în momentul de faţă, să le evalueze pagubele. „Sunt şase case cu acoperişul distrus aproape în totalitate şi altele mai puţin afectate. Nu a venit nimeni pe la noi. A trecut viceprimarul cu o doamnă de la primărie, a făcut câteva fotografii, şi a plecat. Primarul nu a trecut nici până în acest moment. La Constantin Brâncoveanu, de unde transmite presa, s-au înghesuit toţi să ajute. Acolo au mers cei de la primărie,  prefectură, jandarmi, consiliul judeţean, etc. Dacă la noi nu a venit presa, nimeni nu ştie de noi”. Contactat telefonic, prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob a declarat că a trimis o echipă care va evalua pagubele produse de furtună în localitaţile Constantin Brâncoveanu, Perişoru şi Tudor Vladimirescu. De asemenea, o echipă condusă de directorul AJPIS Călăraşi, Liviu Oltenacu s-a deplasat la faţa locului pentru a face anghetele sociale necesare acordării ajutoarelor de urgenţă.

Ministerul Muncii va iniţia o hotărâre de guvern pentru a-i sprijini oamenii din Călăraşi afectaţi de tornadă

Ministerul Muncii va iniţia o hotărâre de guvern pentru a-i sprijini cu nişte sume de bani pe oamenii din Călăraşi afectaţi de tornada de marţi, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ministrul de resort, Marius Budai. „Trebuia să avem o reacţie. Aseară am luat legatură cu Agenţia de Plăţi şi Inspecţia Socială. Cei de la ISU ne-au sprijinit şi ne-au zis care sunt treburile acolo. Azi merg iarăşi şi mâine întocmesc situaţia finală pentru a putea prezenta la Guvern şi să discutăm măsurile pe care să le luăm. Am vorbit şi cu doamna  premier (Viorica Dancilă n.r.) şi cu domnul preşedinte Dragnea (preşedintele PSD, Liviu Dragnea n.r.) şi va fi o hotărâre de guvern pentru nişte sume de bani. Atât cât putem noi din punct de vedere legal, AJPIS, să dăm, cu titlu de eliminare a excluziunii, să ajutăm aceşti oameni care sunt la necaz. Ne dorim ca săptămâna viitoare, în şedinta de Guvern, să o avem”, a spus Marius Budai.