Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene, contractul de finanţare pentru un nou proiect, cel mai mare pe care îl implementează în prezent, în valoare de 1.442.997.132 de lei (300.000.000 de euro).

Prin #SPER – Sprijin pentru angajatori şi angajaţi, cofinanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 (POCU), ANOFM sprijină financiar angajatorii din sectoarele economice a căror activitate a fost afectată în mod direct de măsurile adoptate la nivel naţional pentru combaterea răspândirii COVID-19.

Concret, din bugetul proiectului va fi finanţată indemnizaţia de şomaj tehnic, acordată angajatorilor de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru reducerea riscului pierderii job-ului pentru 174.981 de angajaţi, ale căror contracte de muncă au fost suspendate temporar pe perioada stării de urgenţă.

Pe toată durata proiectului, de şase luni, vor fi implicate în implementare atât Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în calitate de solicitant, cât şi agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, instituţii direct responsabile de acordarea acestui tip de măsură.

Atât amploarea grupului ţintă, cât şi termenul foarte scurt de implementare în care trebuie procesat un număr vast de documente constituie o provocare pentru ANOFM, neluând în calcul faptul că, faţă de celelalte proiecte care vizează măsurile deja integrate în activitatea curentă a agenţiei, şomajul tehnic se acordă pentru prima dată.