Primele rezultate ale examenului naţional de definitivare în învăţământ au fost afişate în data de 25 aprilie 2017. Potrivit inspectorului şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Călăraşi, Steluţa Caraion, 99 de profesori, din cei 116 înscrişi, au susţinut, în data de 20 aprilie 2017, proba scrisă a Definitivatului, în judeţul nostru. Au reuşit să promoveze examenul 32 de cadre didactice. Rata de promovare, în judeţul Călăraşi, a fost de 45,71%. 17 dascăli din cei înscrişi au absentat, în timp ce alţi 29 s-au retras.

Cea mai mare notă, respectiv 9,79, a fost obţinută de către un profesor de educaţie fizică şi sport, Murgu Graţian Gheorghe, de la Şcoala Gimnazială „George Vâlsan” Independenţa.

Rezultatele finale se vor afişa pe 30 aprilie

Dascălii nemulţumiţi de punctajul obţinut au putut depune contestaţii în zilele de 25 şi 26 aprilie 2017. Rezultatele finale se vor afişa duminică, 30 aprilie, atât la centrul de examen (Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”), cât şi pe site-ul definitivat.edu.ro. Validarea rezultatelor examenului prin ordin de ministru are ca termen – limită data de 22 mai 2017. Anul trecut, în judeţul Călăraşi, 28 de cadre didactice au obţinut definitivatul în învăţământ, rata de promovare fiind de 50,90%.

Candidaţii care au avut medii peste opt dobândesc drept de practică în învăţământul preuniversitar

Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului, media la examenul de definitivare este constituită din nota de la proba scrisă (70%), nota pentru portofoliul profesional personal (10%) şi notele primite la inspecţiile de specialitate (20%). Nota minimă de promovare este opt. Candidaţii care au reuşit să obţină medii peste opt vor dobândi dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

O persoană poate susţine proba scrisă de trei ori fără a plăti taxă

În urma unor măsuri legislative operate în 2016, o persoană poate susține proba scrisă de cel mult trei ori fără a plăti taxă. Ulterior, susținerea examenului va fi condiţionată de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educaţiei Naționale. De asemenea, persoanele care nu au promovat se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an şcolar.