În cursul zilei de vineri, 5 februarie, au fost distribuite 39.300 de doze de vaccin de la Moderna către centrele regionale din țară. Dozele fac parte din a treia tranșă de vaccinuri sosite la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” vineri dimineață.
Tranportul dozelor de vaccin a fost asigurat terestru, cu autospecialele Ministerului Apărării Naționale. Vaccinurile au fost transportate în condiții optime de siguranță, cu respectarea lanțului de frig, la temperatura de +2 – +8 grade Celsius.
Astfel, din Centrul Național de Distribuție București, dozele au fost distribuite, după cum urmează: Centrul Regional de Distribuție Brașov: 5.400 de doze; Centrul Regional de Distribuție Cluj: 4.600 de doze. Centrul Regional de Distribuție Constanța: 4.100 de doze. Centrului Național de Distribuție București i-au rămas alocate 13.500 de doze.
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.
În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.