În prezent, în judeţul nostru, situaţia privind pesta porcină africană (PPA), din păcate, nu este tocmai bună. Astfel, până la momentul actual, în judeţul Călăraşi au fost înregistrate 51 de focare de PPA, fiind în lucru la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală trei suspiciuni de pestă porcină africană. Ultimul focar de PPA a fost confirmat ieri, la o explotaţie de suine înregistrată, în care se aflau 69 de porci, care au fost eutanasiaţi şi îngropaţi.

 

 

Pesta porcină africană s-a extins în judeţul nostru, în nouă localităţi, unde au fost confirmate în total 51 de focare cu acest virus. Mai mult decât atât, se află în lucru la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală trei suspiciuni de PPA. Localităţile unde au fost înregistrate cele 51 de focare de pestă porcină africană sunt: Borcea – zece focare; Perişoru – 29 de focare; Călăraşi – şase focare; Constantin Brâncoveanu – un focar; Călărașii Vechi – un focar; Unirea – un focar;  Ștefan cel Mare – un focar; Gâldău – un focar şi Dragalina – un focar. Potrivit directorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi, dr. Viorel Bucur, ieri, în municipiul Călăraşi, în zona fostei fabrici de zahăr, virusul PPA a fost depistat la o exploataţie de suine, înregistrată pe persoană fizică. Exploataţia cuprindea 69 de suine, dintre care 46 de sugari, care au fost ieri eutanasiaţi şi îngropaţi. Cele trei suspiciuni de pestă porcină africană se află în lucru la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală şi sunt în localităţile Constantin Brâncoveanu, Ciocăneşti şi Arţari. În cazul în care deținătorii de suine vor conlucra cu medicii veterinari de liberă practică din localitate şi cu autoritățile veterinare pentru prevenirea și limitarea focarelor de infecție cu PPA, aceștia pot fi despăgubiți pentru pierderile suferite, conform Hotărârii Guvernului nr. 1214/ 2009, cu modificările ulterioare, şi HG nr. 484/2018. De asemenea, în judeţul Călăraşi, zece dosare de despăgubiri au fost achitate, iar cuantumul este de 70.55 de mii de lei. Totodată, 32 de dosare de despăgubiri au fost finalizate şi urmează a fi făcute plăţile, iar alte 160 de dosare sunt în lucru. „Respectaţi măsurile dispuse de autorităţi! Măsurile de biosecuritate sunt simple şi pot fi aplicate de fiecare cetăţean! Respectând măsurile, avem şansa de a izola virusul PPA! Depinde de noi ! Se poate și în județul nostru. Nu ne dorim să trecem prin experienţele din judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa etc.”, a precizat prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob.

 

Nu se vor sacrifica, pentru consum, animalele bolnave sau cele care sunt în contact cu acestea

 

Pesta porcină africană este o epizootie de mare difuzibilitate, care afectează doar porcul domestic și mistrețul. PPA nu se transmite la om, însă omul poate fi un vector indirect al transmiterii bolii, acest virus având impact la nivel social din punct de vedere economic. În gospodăriile populației, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călărași recomandă crescătorilor de porci să aplice reguli minime de biosecuritate care nu implică costuri suplimentare. Astfel, intrarea în zona de creştere a porcilor se va face în haine şi încălțăminte special prevăzute în acest sens, folosite doar în interiorul curții și instalarea de dezinfectoare pietonale la intrarea în gospodărie și adăpostul porcilor. Crescătorii trebuie să facă examinarea zilnică a efectivelor de porci şi să infomeze imediat medicul veterinar cu privire la orice suspiciune de boală. De asemenea, nu se vor sacrifica, pentru consum, animalele bolnave sau cele care sunt în contact cu acestea, iar cadavrele vor fi mentinute în gospodărie până la sosirea medicului veterinar. Totodată, se va limita accesul altor persoane sau vehicule în gopodărie, mai ales dacă este cunoscut că acestea vin în contact cu porci din alte crescătorii sau din zone în care evoluează pesta porcină africană.