Elena SOLOMON

radiovocescampi@yahoo.com

Caravana pentru control gravide și mame aflate în risc, care a debutat în data de 2 septembrie 2019, a vizitat până acum şapte localități: Clejani – județul Giurgiu, Bărbulești și Țăndărei – județul Ialomița, Năsturelu – județul Teleorman, Spanțov și Gălbinași – județul Călărași și Piteasca – județul Ilfov. În total, au fost 68 de gravide din comunități defavorizate, care au beneficiat de control al sarcinii și ecografie de specialitate, în funcție de gradul de graviditate în care se aflau. Limitele de vârstă pentru beneficiarele caravanei au fost 15 și 38 de ani, cu o medie în jur de 23 – 24 de ani, dar care se aflau deja la a treia sau a patra sarcină. 70% din gravidele consultate se aflau la prima ecografie, chiar dacă nu erau la prima sarcină. Recordurile absolute au fost: gravidă de 31 de ani care era deja bunică; gravidă de 34 de ani, aflată la a opta sarcină, bunică de trei nepoți deja; femei care au născut primul copil la 13 – 14 ani; gravide de 16 ani aflate la a doua sarcină.

80% din gravidele beneficiare ale proiectului au abandonat școala înainte să finalizeze ciclul gimnazial, multe dintre ele fiind chiar analfabete, aveau nevoie de sprijin pentru a înțelege ce scrie în fișa medicală sau pe rezultatul ecografiei. În localitățile cu comunități mai mari de romi primăria avea angajat și un mediator sanitar sau un asistent comunitar, care ajuta la integrarea familiilor în comunitate și îi înscriau la medicul de familie, încurajau înscrierea copiilor la grădiniță și școală, le explicau importanța vaccinării și vizitau nou-născuții acasă. Consultaţiile s-au desfășurat în cabinetele medicale sau dispensarele din localități, cu ajutorul medicilor de familie și al primăriilor care au pus la dispoziție spațiile administrate de ei. „Impactul pe care îl avem cu acest proiect este că le facem pe viitoarele mame să conștientizeze faptul că este important săși urmărească sarcina și să meargă la controale regulate. De asemenea, cu ajutorul mediatorilor sanitari, se înscriu la medicul de familie și primesc sfaturi despre unde ar trebui să nască, în funcție de gradul de risc”, a declarat Adina Clapă, coordonatoarea proiectului.

Gravidele află astfel, pentru prima dată, dacă micuţul este bine, în parametri, când este preconizată nașterea, sexul copilului și dacă există riscul de naștere prematură.

Asociația Prematurilor a dat startul Caravanei pentru Monitorizarea Gravidelor și a Mamelor cu risc, cu sprijinul finanțării oferite de Kaufland România prin programul „În Stare de Bine” și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Caravana va continua în alte trei comunități, apoi se vor relua vizitele în cele zece localități selectate în cadrul proiectului, pentru a monitoriza atent evoluția sarcinilor. Odată cu deplasarea în mediul rural a acestei caravane dotată cu toate echipamentele necesare în monitorizarea sarcinii și cu personal medical de specialitate, femeile care înregistrează sarcini cu risc vor primi tratamentul medical necesar. Ecograful achiziționat pentru derularea proiectului este dotat cu sonda abdominală și vaginală, ceea ce permite atât depistarea sarcinilor cu risc de prematuritate, cât și eventuale malformații ale fătului. Aproximativ 18.000 de copii se nasc în România înainte de termen, unul la fiecare 30 de minute. Proiectul vizează creșterea șansei la viață și sănătate pentru copiii din localitățile rurale defavorizate din județele menționate printr-o intervenție care țintește principalele cauze ale mortalității infantile: lipsa de acces a mamelor din mediul rural la servicii medicale de monitorizare a sarcinii; lipsa de informare cu privire la îngrijirea în sarcină și îngrijirea nou-născutului; nașterea prematură și deficientele sistemului sanitar românesc care nu are la acest moment capacitatea de a prelua toate cazurile de nou-născuți aflați în risc.

Conform datelor Centrului Național pentru Statistică și Informatică în Sănătatea Publică cu privire la mortalitatea infantilă la nivelul anului 2017, 1360 de nou-născuți au murit în România înainte de a împlini vârsta de 1 an. Din totalul acestora, doar în 129 din cazuri (9,5%), mamele au beneficiat de toate controalele pe perioada sarcinii. În cazul a 285 de mame (22%), au fost efectuate mai puțin de patru controale, iar alte 358 de femei (26,3%), nu au fost consultate niciodată de un medic pe perioada sarcinii. Deși studiul relevă că majoritatea deceselor au avut loc în spital, în lipsa monitorizării sarcinilor, maternitățile nu pot să modifice această situație decât în mică măsură. În  plus, prematuritatea s-a dovedit un diagnostic favorizant pentru 32% din numărul total al copiilor care nu au spraviețuit primului an de viață.