Filiala Călăraşi a Crucii Roşii Române a organizat în perioada 14 – 18 august Tabăra de Salvare şi Autoapărare „Danubius”. La această tabără au participat 85 de persoane care și-au dorit să deprindă cunoştinţele necesare în domeniile primul ajutor şi educaţie pentru sănătate, dar și autoapărare.

Evenimentul organizat de Crucea Roșie Călărași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Călărași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Ştirbei” Călărași și Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași, a avut ca scop instruirea participanților pentru a contribui la salvarea de vieţi.

Filiala Călăraşi a Crucii Roşii Române este singura care organizează o tabără de salvare şi autoapărare în judeţul nostru. Tabăra s-a desfășurat pe Plaja Mare din municipiu și a fost un real succes.

Cele 85 de persoane participante sunt din Călărași, Mureș, Sibiu, Vrancea, Buzău, Prahova, Ialomița, sectoarele 3 și 5 din București, dar și din alte localități din județul Călărași (Ulmeni, Nana, Dorobanțu, Dragoș Vodă, Independența).

Obiectivele organizatorilor au fost următoarele: asigurarea educării voluntarilor pentru cunoaşterea diferitelor tipuri de riscuri, a măsurilor preventive şi a comportamentului ce trebuie adoptat în cazul producerii dezastrelor; crearea mentalităţii autoprotecţiei în cadrul comunităţilor locale; pregătirea voluntarilor în vederea creşterii capacităţii de reacţie la nivel local în cazul producerii unor evenimente; organizarea şi desfășurarea de activități de pregătire a voluntarilor în scopul aplicării unitare a prevederilor legale în domeniul situațiilor de urgență.

În prima zi a taberei, 14 august, s-au format echipajele și s-a dat startul activităților. În data de 15 august 2019, voluntarii au participat la acțiunile organizate împreună cu Primăria Municipiului Călăraşi în Parcul Mare şi pe Plaja Mare, au vizitat Muzeul Municipal Călăraşi, după care a urmat o seară de socializare. În cea de-a treia zi, au avut loc activități împreună cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Ştirbei” Călărași, respectiv: atelier salvare din apă, curs de prim ajutor în caz de înec, exerciţii practice. Pe 17 august s-au derulat activități ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, printre care enumerăm atelier antidrog; atelier tehnici de autoapărare și exerciții practice. În ultima zi a Taberei de Salvare şi Autoapărare „Danubius” a avut loc premierea participanților, care s-a încheiat cu un minunat foc de tabără.