Vineri, 22 septembrie, în foaierul Consiliului Judeţean Călăraşi a avut loc deschiderea expoziţiei “Călăraşi în pictura de altădată”. Cei mai în vârstă călărăşeni, amatori de cultură, îşi mai amintesc de taberele de creaţie plastică derulate înainte de 1990 (1976, 1979, 1984 etc.). Tablourile expuse au fost create în cadrul taberei din 1984, tabără studenţească pentru cei care studiau la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucureşti. Adriana Boerescu, Cezar Atodiresei, Florin Bârza, Delia Balcovski, Gabriela Aniței, Aurel Nicolescu, Cătălin Băltescu, Radu Şerban, Liliana Milotoi, Corneliu Ratcu au redat în culoare imagini din oraşul acelor vremuri. Aşa se face că unele au aceeaşi temă: portul, strada, case de la periferie şi şantiere.

În deschidere a vorbit Valentin Parnic, directorul Muzeului Dunării de Jos, în patrimoniul căruia se află tablourile, spunând că este o ocazie de a revedea oraşul de altădată, aşa cum li s-a arătat studenţilor de atunci.

Profesorul Corneliu Ratcu a vorbit despre tabloul pe care l-a expus: “Port la Dunăre”. A fost pictat în primul an când a ajuns profesor la Călăraşi. Tabloul a fost prezentat la o expoziţie naţională, însă cum pe atunci tablourile expuse erau donate unor muzee din ţară, tabloul dânsului a ajuns la muzeul din Slobozia. Aici l-a văzut cineva de la Direcţia pentru Cultură Călăraşi şi l-a adus acasă.

Criticul de artă Amelia Dincă remarcă la aceşti pictori viziunea personală, realizarea în tendinţele anilor ‘70 – ‘80, imaginile sunt expresive, alese pentru reprezentativitatea lor. Sunt lucrări în ulei pe pânză, grafică, acuarelă. Culorile sunt bine armonizate, sunt culori vii şi rafinate. Unii dintre pictorii de atunci sunt artişti plastici de renume, iar alţii profesori universitari.