Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus a demarat.

Ieri dimineață au avut loc primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor.

Plasma de la donator vindecat de noul coronavirus (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii: se află într-o secție de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților cu coronavirus și avizat de Comisia de ATI; prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe/a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24 – 48 de ore), în ciuda tratamentului administrat; sunt ventilați mecanic de mai puțin de zece zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/minut, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO).

Ministerul Sănătății reamintește că MS a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu noul coronavirus din secțiile ATI.

Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu noul coronavirus din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuția și utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul împotriva coronavirusului.

În acest moment sunt trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Timișoara și Iași.

MS încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare în rândul populației, în beneficiul pacienților.

În acest context, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale Uniunii Europene, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină în vederea donării de plasmă.