Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor (DSVSA) Călăraşi informează toţi cetăţenii, în special crescătorii de păsări, că, în data de 14 ianuarie 2020, a fost confirmată în România, și notificată la Comisia Europeană, gripa aviară înalt patogenă, subtipul H5N8, la o fermă de găini ouătoare din județul Maramureş (18.699 de capete), în localitatea Seini.

De asemenea, DSVSA Călăraşi aduce la cunostință că, în data de 13 ianuarie 2020, Ungaria a notificat confirmarea gripei aviare înalt patogenă (H5N8), la păsări domestice într-o fermă de curcani din (53.500 de capete) localitatea Acs, în regiunea Komarom-Esztergom, iar în data de 15 ianuarie 2020 a notificat confirmarea gripei aviare înalt patogenă (H5N8), la păsări domestice într-o fermă de rațe (115.548 de capete) localitatea Letavertes, în regiunea Hajdu – Bihar. Zonele de protecţie şi supraveghere cuprind și parte din teritoriul naţional, pe raza judeţului Bihor.

Având în vedere situaţia epidemiologică actuală a României sub raportul influenţei aviare, precum şi prezenţa unor focare în ţările aflate la graniţa de vest, în Ungaria, Polonia, Slovacia, focare declarate din data de 9 ianuarie 2020, posibilitatea răspândirii acestei boli şi la alte specii din mediul sălbatic, precum şi la păsările domestice reprezintă un mare grad de risc, fapt pentru care se instituie o stare de alertă permanentă privind  anunţarea în timp util către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor Călăraşi a oricărui caz de morbiditate şi/sau mortalitate la păsările domestice sau păsările sălbatice pentru a interveni cu maximă responsabilitate în teritoriu, la număr de telefon 0242/313.676.

 

Informaţii despre gripa aviară

 

Este o boală produsă de un virus, care produce îmbolnăviri la curci, raţe, gâşte, potârnichi, fazani, găini, pasări acvatice şi migratoare.

Boala se răspândeşte foarte repede şi afectează un număr mare de păsări.

Păsările migratoare şi în special cele de apă sunt considerate rezervorul de virus pentru gripa aviară.

Porcul, calul şi alte specii, se pot infecta, nu se îmbolnăvesc, dar pot transmite boala păsărilor sau altor specii, şi în condiţii deosebite, omului.

Boala se transmite de la păsările migratoare, de la păsările bolnave, cadavrele, secreţiile şi excreţiile păsărilor infectate, apa, furajele, echipamentele, adăposturile, mijloacele de transport, care au fost în contact cu virusul.

Cu cât contactul dintre păsările eliminatoare şi cele receptive este mai strâns, cu atât mai uşor se poate transmite infecţia direct, pe cale respiratorie sau digestivă.

 

Cum se manifestă gripa aviară

 

Păsările bolnave nu mai mănâncă, stau ghemuite cu aripile căzute, au creasta şi bărbiţele umflate, de culoare roşu închis, au pete de culoare roşu închis pe picioare şi scurgeri de secreţii din cioc şi nări.

Capul şi gâtul sunt umflate, colorate roşu închis, pasărea nu poate să respire, are diaree şi pot apărea tremurături ale capului, răsucirea gâtului şi paralizii.

Crescătorii de animale din gospodării trebuie să respecte următoarele măsuri: să anunţe medicului veterinar orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări; să nu vină în contact direct cu cadavrele păsărilor; să ţină păsările închise în curte, pentru a evita contactul cu păsările din alte gospodării sau cu păsările sălbatice;

să nu lase raţele şi gâştele pe bălţi sau lacuri; să supravegheze copiii, să nu îi lase să se joace cu păsările sau cu cadavrele de păsări; să acorde tot sprijinul personalului sanitar veterinar şi autorităţilor responsabile.

Misiunea medicilor veterinari este aceea de a avea grijă de sănătatea oamenilor şi a animalelor acestora.