Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași a anunțat reluarea activității centrelor de zi, din subordinea DGASPC Călărași.

Astfel, s-a reluat activitatea centrelor de recuperare de zi, din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Sever (CSCCHS) Călărași și Complexului de Servicii Comunitare (CSC) Oltenița, în program normal de lucru, cu desfășurarea individuală a terapiilor (,,unu la unu”), adaptarea  și modificarea programelor anterioare de terapie, cu acordul părinților/aparținătorilor, respectiv din două ședințe pe săptămână, a câte 30 minute, într-o singură ședință pe săptămână, cu durata de 60 de minute.

Este evitată aglomerația și se scurtează timpii de așteptare, procedându-se la informarea și instruirea corespunzătoare a părinților/aparținătorilor copiilor aflați în terapie, atât în ceea ce privește respectarea programărilor, cât și a regulilor de igienă. Nu este funcțională sala de așteptare pentru părinți/aparținători.

Se folosesc corect și continuu echipamentele de protecție de către personal, în spațiile închise. În relația cu copiii cu dizabilități, se indică utilizarea vizierelor și renunțarea la măștile de protecție, având în vedere particularitățile specifice impuse de deficiență.

Se creează și respectă circuite funcționale distincte pentru centrele de recuperare de zi, astfel: pentru CSCCHS Călărași se utilizează strict intrarea principală, pentru accesul copiilor și familiilor din comunitate și pentru personalul CRZ. Se blochează ușa interioară care separă CR de CRZ. Se utilizează pentru accesul personalului CR și al copiilor rezidenți, poartă și ușa dinspre curtea exterioară. Celelalte circuite funcționale rămân neschimbate (aprovizionare, bloc alimentar).

Pentru CSC Oltenița se utilizează prima intrare principală pentru copii/familii și personal CRZ și se blochează ușa interioară din holul care face legătură cu CR, utilizându-se pentru accesul personalului CR și al copiilor rezidenți cea de-a doua intrare principală, direct din exteriorul clădirii. Celelalte circuite funcționale rămân neschimbate (aprovizionare, bloc alimentar, centru maternal).

Se menține măsura de sistare a activității  centrului de zi  din cadrul Complexul de Servicii Sociale pentru Copil și Familie (CSSCF) SERA Călărași, până la data de 1 septembrie 2020, dată la care se preconizează și deschiderea școlilor, ținându-se cont de imposibilitatea respectării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii COVID-19, din cauza aglomerației din grupele de copii, pe parcursul desfășurării programului educațional și de socializare, în acord cu misiunea centrului.

Toate celelalte precizări privind respectarea permanentă a normelor de igienă individuală și colectivă, păstrarea distanței sociale, purtarea echipamentului de protecție, instruirea/informarea familiilor, copiilor și personalului etc.  rămân neschimbate.