TenarisSilcotub a anunțat începerea celei de-a X-a ediții a proiectului de leadership pentru mediu „ecOprovocarea”, la care vor participa cinci licee din județele Sălaj și Călărași.

Proiectul este organizat de Asociația ViitorPlus începând cu anul 2010 și face parte dintr-un program mai amplu, cu extindere la nivel național.

 

Pentru al X-lea an școlar consecutiv, proiectul de educație non-formală „ecOprovocarea” a reînceput în cinci licee din județele Călărași și Sălaj. Fiecare liceu este reprezentat de un club, alcătuit din cinci echipe de ecoambasadori. Aceste echipe sunt formate din profesori și elevi coordonatori și voluntari, ei având rolul de a organiza activități de ocrotire a naturii, în categoriile de concurs: reciclare, plantare de arbori, igienizare, târguri de economie circulară și grădini multifuncționale. Ecoambasadorii își vor motiva și implica prietenii, profesorii, colegii, comunitatea pentru a participa la activitățile de protejare a mediului și vor lua parte la ateliere educaționale non-formale, privind problemele mediului înconjurător și soluțiile pe care le pot implementa pentru diminuarea acestora. La finalul fiecărei luni calendaristice, echipele trimit organizatorilor un raport de activitate și primesc puncte conform regulamentului.

Liceele din municipiul Călărași, implicate în proiect, în anul școlar 2019-2020, sunt: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Liceul „Danubius”. Ele concurează cu alte trei licee din județul Sălaj: Colegiul Național „Silvania” și Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, din Zalău, și Liceu Tehnologic „Octavian Goga”, din Jibou. La finalul anului școlar 2019 – 2020, echipele de ecoambasadori cu cele mai bune rezultate vor primi premii totale în valoare de peste 40.000 de lei, ce constau în locuri în Tabăra de leadership pentru mediu ecOprovocarea, organizată în vara anului viitor, și premii în bani.

„‘Ecoprovocarea’ sărbătorește zece ani, iar în acest an aniversar ecOambasadorii vor avea o nouă provocare pentru comunitățile noastre – grădinile urbane – proiecte noi, inovative și menite să implice oamenii din comunitate, în activități diferite. Îmbunătățirea programului cu o nouă categorie de concurs: proiecte urbane – întărește dezvoltarea durabilă și importanța apropierii de natura în orașele Călărași și Zalău”, a spus Codruța Hodrea, manager în relația cu comunitatea.

Câteva dintre rezultatele obținute de elevii și profesorii din județele Călărași și Sălaj, în cele nouă ediții anterioare: 762 de ecoambasadori implicați; peste 41.000 de voluntari în activitățile de protecție a mediului; 323.212 kilograme de deșeuri reciclate din 16 tipuri diferite de materiale; 78.416 puieți plantați; 4.091 de saci cu deșeuri colectați din natură; 3.359 de evenimente educaționale organizate (campanii, târguri, marșuri).