Sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat a început ieri, 21 august, cu proba scrisă la limba şi literatura română. Potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Constantin Tudor, la această probă s-au înscris peste 200 de absolvenţi călărăşeni.

 

În data de 19 august 2017, la sediul ISJ Călăraşi s-a desfăşurat şedinţa tehnică pentru sesiunea august – septembrie a Bacalaureatului, în cadrul căreia s-au tras la sorţi profesorii care vor face parte din comisie. Centrele de examen în cadrul cărora se desfăşoară examenul maturităţii sunt: Liceul „Danubius” din municipiul Călăraşi şi Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din municipiul Olteniţa. Centrul de evaluare a fost stabilit la Colegiul Agricol „Sandu Aldea” Călăraşi.

„Avem de rezolvat împreună această importantă acţiune pe care suntem obişnuiţi să o facem, am făcut-o de atâtea ori şi nu cred că este greu de realizat şi în acest an. Mai ales că avem două centre de examen, unul la Călăraşi şi unul la Olteniţa. Cel de la Călăraşi, la Liceul ‘Danubius’, cel de la Olteniţa, la Liceul ‘Nicolae Bălcescu’. Directorii celor două unităţi de învăţământ sunt prezenţi aici şi ei vor fi cooptaţi în echipele sau comisiile din cele două centre. Am hotărât treaba aceatsa împreună cu vicepreşedintele comisiei judeţene, Gheorghe Stoianovici, tocmai pentru a avea omul care să se ocupe de organizarea corectă, de baza materială, de logistica necesară, astfel încât să nu avem probleme. Ştiţi că avem un examen mai uşor, în sensul că la română, dacă nu mă înşală memoria, la Olteniţa avem vreo 89 de înscrişi, acum să vedem câţi dintre ei se vor prezenta. La Călăraşi avem 241 de înscrişi. Avem, din partea colegilor noştri, asistenţii numiţi deja, urmând ca dumneavoastră, cei care veţi fi desemnaţi în comisii, după această întâlnire, să îi contactaţi telefonic, pentru că în liste avem telefonul fiecăruia şi să luaţi legătura personal cu fiecare în funcţie de numărul de clase pe care le stabilim sau le-aţi stabilit deja. Eu şi colegii mei am vorbit deja cu inspectorii de specialitate ca să îşi contacteze telefonic colegii şi să avem deja necesarul de cadre didactice pentru evaluarea lucrărilor. Am primit de la Bucureşti ieri (n.r. – vineri, 18 august) desemnarea a două cadre universitare pentru Centrul de Evaluare şi pentru Liceul ‘Danubius’ Călăraşi. Un profesor universitar de la Iaşi ne-a comunicat clar că nu vine, iar un şef de lucrări tocmai de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca nu e de găsit la telefon, ceea ce ne determină să credem că nu se va prezenta nici doamna respectivă. Deci, în consecinţă, greul, ca şi la cel de vară, va cădea pe noi, adică pe comisia judeţeană şi pe cele trei comisii pe care o să le desemnăm astăzi (n.r. – sâmbătă,19 august). Mâine (n.r. – duminică, 20 august), avem la ora 10:00 videoconferinţa pentru desemnarea prin tragere la sorţi a celor trei preşedinţi de comisii la cele două comisii din centrele de examen şi comisia din centrul de evaluare. Aşa încât cred că nu o să avem niciun fel de probleme în a desemna trei. La preşedinţi se precizează în mod expres în ordinul de ministru că el nu trebuie să fie recrutat dintre cadrele didactice care are elevi la centrul pe care el îl păstoreşte ca preşedinte. În consecinţă, mâine o să ţinem cont ca cei trei care vor fi desemnaţi să fie de regulă inspectori şcolari care coordonează alte activităţi şi nu sunt în ciclul liceal şi am făcut un inventar, avem patru – cinci cadre didactice care pot ocupa fără probleme această funcţie din lista de zece pe care am trimis-o la minister”, a declarat, în cadrul şedinţei tehnice, prof. Constantin Tudor.

Calendarul examenului de bacalaureat, sesiunea august – septembrie, este următorul: 21 august – limba şi literatura română, proba scrisă; 22 august – limba şi literatura maternă, proba scrisă; 23 august – proba obligatorie a profilului, proba scrisă; 24 august – proba la alegere a profilului şi specializării, proba scrisă; 25 şi 28 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română; 28 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă; 29 – 30 august – evaluarea competenţelor digitale; 30 – 31 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională; 1 septembrie – afişarea rezultatelor; 1 septembrie – depunerea contestaţiilor (intervalul orar 16:00 – 20:00); 2 – 5 septembrie – rezolvarea contestaţiilor; 6 septembrie 2017 – afişarea rezultatelor finale.