A început Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a. Examenul a început luni, 11 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura română. Miercuri, 13 iunie, este organizată proba la matematică, iar joi, 14 iunie, este programată proba la limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate în data de 19 iunie 2018, până la ora 12:00, iar în aceeași zi se pot depune contestații, în intervalul orar 14:00 – 19:00. Rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie.

Probele încep la ora 09:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 08:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc., candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză să depoziteze obiectele respective în sala desemnată de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen. De asemenea, elevii sunt informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări (manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor), precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare: stick-uri de memorie, telefoane, tablete. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor și schemelor și instrumente de desen la matematică.

Potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a, cazurile de fraudă și tentativă de fraudă sunt sancționate cu excluderea din examen și acordarea notei 1. Ministerul Educației Naționale pune la dispoziție și o linie Tel Verde pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Astfel, numărul Tel Verde 0800801100 va fi disponibil în perioada 11 – 14 iunie, între orele 08:00 – 16:00, iar vineri, 15 iunie, între orele 08:00 – 14:00.

Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Media generală obținută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a.