Începând cu 1 ianuarie 2020, toate noile motociclete şi mopede care vor fi omologate în scopul comercializării în Uniunea Europeană (UE) trebuie să îndeplinească noul standard de mediu Euro 5 care va înlocui norma de poluare Euro 4 actuală, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile. Unele segmente de nişă (adică motociclete enduro şi cele de trial, mopede cu trei roţi concepute pentru scopuri utilitare şi cvadricicluri uşoare) au primit o perioadă de tranziţie pentru conformare. Aceste motocicluri de nişă vor trebui să îndeplinească noile limite de emisii Euro 5 de la 1 ianuarie 2024.

O altă inovaţie importantă este introducerea progresivă a unui al doilea nivel de diagnoză cu care motociclul este echipat din construcţie (OBD), care permite identificarea avansată şi semnalizarea defecţiunilor, precum şi defectarea sistemelor de control al emisiilor.

Referitor la introduccerea obligativităţii acestor standarde de emisii, Antonio Perlot, secretarul general al Asociaţiei Constructorilor Europeni de Motocicluri (ACEM), a declarat: „Din punct de vedere al ofertei, tehnologia vehiculelor a contribuit la îmbunătăţirea performanţei de mediu a motocicletelor. Membrii ACEEM (n.r. – constructori de motocicluri) au investit foarte mult în cercetarea şi dezvoltarea produselor, făcând, astfel, posibil ca noile motocicluri să fie conforme cu standardul Euro 5. Pentru aceasta, ele sunt echipate cu tehnologii

precum catalizatori cu trei căi cu control al senzorilor de oxigen, sisteme electronice complexe de gestionare a funcţionării motoarelor, sisteme avansate de injecţie de combustibil şi distribuţie variabilă. Drept urmare, performanţele de mediu ale motocicletelor Euro 5 vor fi echivalente cu cele ale maşinilor Euro 6. ACEM consideră că aceasta este în concordanţă cu viziunea recentului Acord

Verde European (European Greeen Deal) de a avea un transport mai puţin poluant, în special în oraşe şi, în plus,de a facilita participarea motociclurilor la sistemul de transport multimodal”.