Astăzi, 1 februarie, a sosit în România a șaptea tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă în 163.800 de doze, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.
Transportul către centrele de stocare a fost asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile au fost transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.
Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, fiind distribuite 163.800 de doze Pfizer BioNTech, după cum urmează: Centrul Național de Distribuție București: 81.900 doze; Centrul Regional de Distribuție Brașov: 14.040 doze (dozele vor fi distribuite din totalul dozelor de vaccin alocate Centrului Național de Distribuție București. Transportul a fost executat cu o autospecială a Ministerul Apărării Naţionale, însoțită de autospeciale ale jandarmeriei și poliției, cu respectarea lanțului de frig); Centrul Regional de Distribuție Cluj: 12.870 de doze; Centrul Regional de Distribuție Constanța: 22.230 de doze; Centrul Regional de Distribuție Craiova: 16.380 de doze; Centrul Regional de Distribuție Iași: 10.530 de doze; Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 19.890 de doze.
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.
Conform calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma să fie adusă în România luni, 8 februarie, iar la acest moment se așteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.
În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, săptămânal, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă. În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunțat că va crește numărul de doze în jurul datei de 15 februarie 2021.