În data de 18 octombrie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași a avut loc conferința de presă la care au participat: şeful IPJ, comisar-șef de poliție Marian Iorga, adjunctul şefului Poliției Municipiului Oltenița, comisar de poliție Alin Negru, și şeful Poliției Orașului Lehliu Gară, subcomisar de poliție Costel Buraga.

În cadrul conferinţei de presă a fost prezentată activitatea Poliţiei Municipiului Olteniţa şi a Poliţiei Oraşului Lehliu-Gară.

Potrivit declaraţiilor adjunctului şefului Poliției Municipiului Oltenița, infracționalitatea sesizată în zona de competență, în primele nouă luni ale acestui an a înregistrat o scădere cu 131 de infracțiuni față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv o pondere de -13,55%. S-au înregistrat scăderi la infracțiunile de furt (-40) și în special la furturile din maşini (-6), furturile de păsări (-8) și furturile din societăți comerciale (-4). De asemenea, în perioada analizată se constată o scădere semnificativă (-32) a infracțiunilor de lovire sau alte violențe.

În ceea ce privește riscul rutier, nicio persoană nu și-a pierdut viața în evenimente rutiere produse în Olteniţa. Totodată, în municipiul Oltenița nu au fost înregistrate diferențe cu privire la numărul accidentelor grave față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind înregistrate trei accidente rutiere. Cauzele principale de producere a accidentelor de circulație în trimestrul I 2017 sunt: în localitate: neacordarea de prioritate vehiculelor, traversarea neregulamentară a pietonilor şi abateri ale bicicliştilor; în afara localităţii: viteza neadaptată la condiţiile de drum, nerespectarea distanţei între vehicule şi depăşirea neregulamentară. Cu ocazia activităţilor desfăşurate, au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 203 permise, 15 pentru consum de alcool, 39 pentru viteză, 13 pentru neacordare prioritate pietonilor, 25 pentru neacordare prioritate vehiculelor şi 39 pentru depăşire. De asemenea, polițiștii au desfășurat activități susținute pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul circulației, fiind constatate şi aplicate 4.144 de sancţiuni contravenționale pe această linie, în valoare de peste 1.600.000 de lei.

Compartimentul de Supraveghere Judiciară a deschis un număr de 29 de dosare de supraveghere judiciară constând în: 27 de măsuri de control judiciar, o măsură de arest la domiciliu și o  măsură de control judiciar pe cauțiune.

Şeful Poliției Orașului Lehliu Gară, Costel Buraga, a declarat că infracționalitatea sesizată la nivelul Poliției Orașului Lehliu Gară și Secției 7 Poliție Rurală Dor Mărunt, în primele nouă luni ale anului 2017 a înregistrat o scădere cu 122 de infracțiuni, față de aceeași perioadă a anului anterior, reprezentând 25,46%. Totodată, s-au înregistrat scăderi la infracțiunile de furt din locuință (-9), furt din curți anexe și gospodării ( -13), alte infracțiuni de furt (-21), loviri sau alte violențe (-35) și  violare de domiciliu (-9). Prezența în teren a polițiștilor care au acționat permanent pentru prevenirea faptelor antisociale, dar și activității de descoperire și cercetare a persoanelor care au comis infracțiuni, a determinat scăderea numărului de infracțiuni. Față de persoanele care au săvârșit fapte de natură penală au fost luate  23 de măsuri preventive.

Polițiștii acționează permanent pentru salvarea de vieți şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, astfel că au depistat 64 de persoane care au condus autovehicule sub influența băuturilor alcoolice cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sau fără a deține permis de conducere. Pentru neregulile constatate în trafic, polițiștii au ridicat, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 63 de permise şi au aplicat 1.663 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 500.000 de lei.

Compartimentul de Supraveghere Judiciară a deschis 15 dosare de supraveghere judiciară, constând în 13 măsuri cu control judiciar și două măsuri cu arest la domiciliu.