Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, în perioada 1 – 12 aprilie 2019, o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea articolelor de încălţăminte. În judeţul Călăraşi au fost constatate abateri cu privire la etichetarea articolelor de încălţăminte.

 

Potrivit unei informări a ANPC, în judeţul Călăraşi s-au constatat deficienţe la etichetare. Etichetele cuprind informații referitoare la cele trei părți componente ale articolelor de încălţăminte, precum și compoziția materialelor utilizate la producerea principalelor componente ale articolelor de încălţăminte stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 26/2002 (r1), modificată prin HG nr. 670/2013: existenţa pictogramelor care reprezintă cele trei părţi componente ale încălţămintei (faţă; căptuşeală şi acoperiş de branţ; talpă exterioară); existenţa pictogramelor corespunzătoare materialelor utilizate la producerea articolelor de încălţăminte, şi anume, piei cu faţă naturală, piei cu faţă corectată, materiale textile şi alte materiale. „S-au constatat abateri privind informarea/etichetarea prin pictogramele corespunzătoare celor trei părți componente ale încălțămintei și materialelor utilizate la producerea articolelor de încălţăminte la 355 de operatori economici din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și mun. București, reprezentând 39,5% din totalul controlat”, a transmis Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Un lucru bun pentru judeţul Călăraşi este acela că inspectorii nu au mai constatat şi alte abateri, cum ar fi: practici comerciale incorecte, legalitatea funcţionării, afişarea în mod vizibil a denumirii unitătii, a codului unic de înregistrare la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, precum şi afişarea şi respectarea orarului de funcţionare; afişarea preţurilor şi tarifelor, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, afişarea telefonului consumatorului. Aceste abateri au fost constatate la la 222 de operatori economici, din toate județele, cu excepția județelor Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița și Ilfov, reprezentând circa 25% din totalul operatorilor controlaţi.

 

Amenzi de peste 1,2 milioane de lei, la nivel naţional

 

Au fost verificaţi, la nivel naţional, 898 de operatori economici, din care 569, reprezentând 63,36%, au înregistrat abateri de la prevederile legale. Valoarea produselor controlate a fost de 21.455.639 de lei, din care produsele cu abateri au însumat valoarea de 1.325.484 de lei. Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 630 de sancţiuni, din care 280 de avertismente şi 350 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.217.200 de lei. S-au dispus 325 de măsuri de oprire temporară de la comercializare, pentru nerespectarea cerinţelor de informare a consumatorilor, prin marcarea/etichetarea articolelor de încățăminte.

 

Sfaturi pentru călărăşenii care achiziţionează articole de încălţăminte

 

Sfaturile ANPC pentru consumatorii care achiziţionează articole de încălţăminte sunt următoarele: să achiziţioneze articole de încălţăminte numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea nevoie în caz de reclamaţie; să acorde o atenţie deosebită la achiziţionarea unor articole de încălţăminte de sport care poartă numele unor mărci consacrate  sau „asemănătoare” cu cele consacrate, dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea să fie contrafăcute; să examineze cu atenţie încălţămintea şi să probeze ambele articole de încălţăminte ale perechii alese, înainte de a lua decizia de cumpărare; să ştie că încălţămintea trebuie să fie etichetată prin pictograme corespunzătoare celor trei părţi componente ale încălţămintei (faţă; căptuşeală şi acoperiş de branţ; talpa exterioară) şi materialelor utilizate la producerea articolelor de încălţăminte, şi anume: piele cu faţă naturală, piele cu faţă corectată, materiale textile şi alte materiale; etichetarea se face pe cel puţin unul dintre articolele de încălţăminte al fiecărei perechi şi se realizează prin imprimare, lipire, ştanţare sau ataşarea unei etichete; etichetarea trebuie să fie vizibilă, bine aplicată şi accesibilă, iar pictogramele trebuie să fie suficient de mari pentru ca informaţiile conţinute de acestea să fie uşor de înţeles; să citească şi să respecte instrucţiunile de întreţinere (forma de prezentare uzuală a acestor instrucţiuni este un prospect introdus în ambalajul de comercializare); orice reclamaţie trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată încălțămintea şi în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.