În săptămâna 19 – 24 septembrie, lucrătorii Iridex Group Salubrizare, împreună cu ajutoare de nădejde şi cu mult spor, au organizat și participat la acțiuni de ecologizare, în județele Constanța și Călărași, cu ocazia Zilei Mondiale a Curățeniei.

În fiecare an, la nivel mondial, Ziua Curăţeniei se sărbătorește pe 23 septembrie, iar anul acesta a fost celebrată prin acțiuni de ecologizare mai speciale, vizând obiective cu importanță culturală și turistică. Așadar, sâmbătă, 19 septembrie 2020, a avut loc prima acțiune din cadrul proiectului, în orașul Hârșova.

Zona Cetății Carsium din Hârşova, de pe malul Dunării, a fost unul dintre obiectivele puse în valoare în aceste acțiuni. Lucrătorii Iridex Group Salubrizare, înarmați cu mănuși, măști și saci, s-au luptat cu mormane de nepăsare, întrucât zona se transformă, deseori, peste noapte, în groapa de gunoi a unor cetățeni care nu au înțeles că mediul înconjurător este a doua noastră casă.

Primăria Orașului Hârșova s-a alăturat acțiunii de ecologizare, oferindu tot suportul necesar pentru a duce la bun sfârșit obiectivul activităţii: igienizarea zonei Cetății Carsium.

Obiectivul acestui demers este trezirea simțului civic al tuturor cetățenilor, astfel încât să înțeleagă că deșeurile pot fi aruncate doar în spațiile special amenajate.

Totodată, duminică, 20 septembrie, a fost continuată seria de acțiuni de ecologizare dedicate Zilei Internaționale a Curățeniei, în comuna Adamclisi. Cu sprijinul Primăriei Comunei Adamclisi și al elevilor din cadrul Liceul Tehnologic „Jean Dinu”, a fost igienizată zona arheologică și cetatea Tropaeum Traiani, din Adamclisi.

Din păcate, zonele vizate erau acoperite de deșeuri diverse: materiale textile, pet-uri, ambalaje, chiar și recipiente din sticlă. Cu mic, cu mare, s-au reușit igienizarea și atingerea obiectivului. Pe lângă participarea la strângerea deșeurilor, elevii din Adamclisi au primit sfaturi utile privind colectarea separată a deșeurilor, valorificarea ambalajelor și protejarea naturii.

Copiii au arătat, încă o dată, că cei mici pot fi adevărate exemple pentru adulți. La sfârșitul activității, micuții ecologiști au fost premiați cu premii prietenoase cu mediul și cu gustări dulci.

De asemenea, miercuri, 23 septembrie, a fost ecologizat și igienizat portul din municipiul Oltenița, judeţul Călărași împreună cu reprezentanții Asociației Green Space Oltenița, dar și voluntari din Oltenița și București.

Cu toții au demonstrat aplicabilitatea proverbului „Unde-s mulți, puterea crește, reușind să „lumineze” Portul Oltenița, umbrit de nepăsarea unor cetățeni care l-au transformat într-o… groapă de gunoi.

Acțiunea a fost un real succes, întrucât s-au colectat peste o sută de saci de deșeuri și s-a reușit revitalizarea peisajelor și a locurilor speciale.