În perioada 13 – 19 noiembrie 2017, polițiștii au intensificat activităţile în stradă, pentru siguranța cetățenilor, fiind organizate filtre și fiind utilizate aparatele de măsurare a vitezei.

 

În data de 15 noiembrie 2017, acțiunile au vizat combaterea abaterilor săvârșite de pietoni. În timpul activităților desfășurate, pe drumurile publice din județul Călărași, poliţiştii au aplicat 56 de sancțiuni contravenționale, dintre care 37 pietonilor care au fost depistați în timp ce traversau drumul public în mod neregulamentar sau care se deplasau neregulamentar pe partea carosabilă. Dintre acestea, 25 au fost aplicate pietonilor în mediul urban și 12 în mediul rural. Acțiunile de joi, 16 noiembrie, au vizat verificarea respectării normelor rutiere în ceea ce privește acordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor.

În perioada 17 – 19 noiembrie, acțiunile au fost intensificate pentru depistarea celor care conduc cu viteză excesivă.

Poliţia Română recomandă pietonilor să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există; să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens); să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat; să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia; să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie; copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri, aceştia sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele.