În perioada 21 – 28 iulie 2020, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Bacău au efectuat trei acţiuni operative de mare amploare pe raza judeţelor Braşov, Călăraşi, Ilfov şi a municipiului Bucureşti pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

În fapt, s-a reţinut că în perioada februarie 2019 – iulie 2020, persoanele cercetate au acţionat coordonat pe raza judeţelor Iaşi, Bacău, Ilfov, Călăraşi, Braşov şi a municipiului Bucureşti în vederea colectării, preluării, deţinerii, transportului, predării, depozitării şi comercializării de ţigarete introduse în mod ilicit pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei de stat cu Republica Moldova şi Ucraina.

Colectarea ţigaretelor s-a realizat în principal pe raza municipiului Braşov şi a judeţului Iaşi de către cetăţeni moldoveni cu cetăţenie română, în mai multe spaţii de depozitare, de unde erau transportate cu diferite autoutilitare până în municipiul Bucureşti.

Aici erau preluate de alţi membri ai grupării şi ulterior erau distribuite către diferiţi clienţi domiciliaţi pe raza judeţului Ilfov, Călăraşi şi a municipiului Bucureşti.

În urma acţiunilor au fost ridicate şi indisponibilizate aproximativ 45.000 de pachete cu ţigarete de contrabandă (900.000 de ţigarete) şi şase autovehicule folosite de către suspecţi la transportul acestora. Din cercetări a rezultat că în această perioadă membrii grupării au colectat, preluat, deţinut, transportat şi distribuit cantitatea totală de aproximativ 800.000 de pachete cu ţigarete de contrabandă de diferite mărci, în cauză organele vamale stabilind un prejudiciu de 11.000.000 de lei, pentru recuperarea căruia s-a dispus instituirea sechestrului asigurător faţă de mai multe bunuri aparţinând persoanelor cercetate.

La data de 21 iulie 2020 a fost efectuată o acţiune de prindere în flagrant a unor persoane care tranzacţionau o cantitate de aproximativ 7.000 pachete cu ţigarete de contrabandă pe raza municipiului Bucureşti, iar ulterior au fost puse în aplicare un număr de 30 de mandate de percheziţie vizând imobile ale acestora, precum şi spaţii utilizate de aceştia la depozitarea ţigaretelor.

Totodată, au fost puse în executare un număr de 12 mandate de aducere emise pe numele unor suspecţi, aceştia fiind conduşi la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, în vederea audierii.

Urmare a probatoriului administrat în cauză până în prezent, s-a dispus luarea măsurii reţinerii pentru 24 de ore faţă de doi inculpaţi ce au fost plasaţi ulterior sub control judiciar pe cauţiune, respectiv măsura controlului judiciar faţă de alţi trei inculpaţi.

Activităţile au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Braşov, B.C.C.O. Bucureşti, S.C.C.O. Călăraşi, S.C.C.O. Ialomiţa, al poliţiştilor de frontieră din cadrul I.T.P.F. Iaşi, al luptătorilor din cadrul S.I.A.S., al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Braşov şi inspectorilor din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

D.I.I.C.O.T. face precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.