Săptămâna trecută, în municipiul Oltenița, a avut loc o activitate amplă, în cadrul unui Cerc Pedagogic al profesorilor coordonatori din cadrul Palatului Copiilor Călăraşi şi de la Clubul Elevilor Olteniţa. Activitatea metodică științifică și de perfecționare a avut tema: “Influenţe  ale Educaţiei Nonformale în  Dezvoltarea Creativităţii Copiilor”.

La eveniment au participat inspectorul școlar de educație permanent, Marioara Toader, inspectorul școlar de management instituțional, Laura Munteanu, inspectorul școlar de management instituțional, Iulia Călărașu, metodist pentru educație permanentă, zona Oltenița, Vasile Monica, și directoarea Palatului Copiilor Călăraşi, Vasile Lavinia, care a fost responsabila Cercului.

“Dezvoltarea resursei umane din orice domeniu, pe tot parcursul vieţii, este un deziderat care se subscrie principiilor calităţii şi ale respectului faţă de propria persoană. Cercul pedagogic rămâne un prilej  fericit de dezbatere la obiect, având latent energii nebănuite de înnoire și de relansare, reprezentând o modalitate eficientă de formare în învăţământul preuniversitar pentru că are în componenţă schimbul de practici, actualizarea procedurilor de lucru la nivelul specialităţilor şi informarea grupului. Informările au rolul de a fixa ţinte pentru activităţile profesorilor iar acestora li se oferă posibilitatea de a-şi lărgi viziunea de ansamblu asupra modalităţilor moderne de eficientizare a procesului educativ de la nivelul specialităţii sau de la nivel inter şi transdisciplinare”, se arată într-o informare publicată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, www.isj-cl.ro.

Profesorilor prezenți li s-a transmis să fie receptivi și deschiși, să ofere copiilor exemple pozitive, să găsească modalităţile potrivite pentru a-i determina pe copii să învețe și în acest fel să reușească să-i crească drepți, deștepți și buni, fără să uite că educația autentică se bazează pe toleranță, respect, responsabilitate și bun simț ca valori fundamentale.

“Doar prin educație copiii vor putea fi proprii lor stăpâni și vor putea face alegerile potrivite pe mai departe în viața personală”, a specificat inspectorul școlar de educație permanentă, Marioara Toader, făcând referire la ambele tipuri de educație ce se completează una pe cealaltă: formală și nonformală.

Activitatea a început cu o expoziţie de obiecte confecționate la Atelierul Fanteziei precum desene și picturi, realizate de copiii de la cercurile de studii europene, educație plastică și pictură. La întâlnire, schimbul de bune practici s-a realizat printr-o prezentare de materiale didactice ilustrative, secvenţe cultural-artistice, activităţi legate strict de educația nonformală care au surprins momente cheie ale creativității copiilor.

La activitățile cercurilor care funcționează la Palatul Copiilor și Clubul Copiilor din județul nostru, cadrele didactice încurajează creativitatea copiilor în orice domeniu.

În cadrul întâlnirii au luat cuvântul profesoarele Laura Munteanu, Iulia Călărașu, Monica Vasile și Lavinia Vasile. Acestea și-au exprimat încrederea în dăruirea și în competențele profesionale ale dascălilor din cadrul celor două instituții prezente.

Concluzia desprinsă în urma discuțiilor care au avut loc pe marginea tematicii alese este aceea că activitatea didactică la Palatul și Clubul Copiilor trebuie înţeleasă ca un act de creație. La final, un grup de copii de la cercul de dans modern a susţinut un spectacol artistic.