Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, împreună cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași, au răspuns invitației Școlii Gimnaziale „Mircea Vodă” Călărași și au desfășurat, în data de 26 martie 2021, o activitate pe linia prevenirii traficului de copii și a consumului de substanțe psihoactive. Au fost dezbătute subiecte precum răspunderea penală pentru persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani, înțelegerea noțiunii de drog, care sunt drogurile permise de lege, cele interzise, câteva statistici ale consumului de alcool în România, efecte în plan social, dar și personal ale abuzului de alcool.
Temele abordate și prezentate elevilor au fost consumul de substanțe psihoactive și traficul de copii, fiecare situație în parte a fost discutată detaliat, astfel încât copiii să înțeleagă exact ce trebuie să facă pentru a preveni o serie de evenimente în urma cărora pot deveni victime ale persoanelor rău intenționate.
Pe parcursul activității au fost informați cu privire la repercusiunile medicale și legale ale consumului de substanțe psihoactive, în acest sens fiindu-le prezentate materiale video cu rol de conștientizare.
Prevenirea în rândul tinerilor este una din prioritățile polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.
„Ai grijă la grupul de prieteni. Spune ‘nu’ dacă aceștia îți propun să faci lucruri care te pot afecta negativ pe tine sau pe alții din jurul tău! Nu te lăsa păcălit de ‘bunele intenții’ ale necunoscuților sau de oferte ‘unice’ doar pentru tine din surse pe care nu le poți verifica! Nu accepta nici compania persoanelor necunoscute și nu primi nimic de la ei, indiferent ce-ți spun! Nu te lăsa ‘încătușat’ de consumul de alcool, droguri sau alte substanțe psihoactive! La școală, ai grijă de lucrurile personale și de bunurile școlii! Nu umbla cu lucrurile colegilor fără acordul lor și nu le ascunde, nici măcar în joacă! În pauză, nu pleca din curtea școlii! Protejează elevii mai mici și ajută-i să se simtă în siguranță! Nu provoca prin modul de comunicare sau prin comportament și nu răspunde la provocări! Apelează la sfatul unui adult (părinți, profesori, consilieri) atunci când te afli în dificultate!”, sunt recomandările oamenilor legii.