Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu – Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontietă Călăraşi şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Călăraşi au descoperit în zona de competenţă opt persoane care pescuiau în perioada de prohibiţie, folosind unelte de pescuit interzise.

 

În ultimele 48 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontietă Călăraşi şi al Sectorului Poliţiei de Frontieră Călăraşi au desfăşurat mai multe acţiuni specifice pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, în zona de competenţă.

Astfel, au fost depistaţi opt cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, domiciliaţi pe raza judeţului Călăraşi, care pescuiau în perioada de prohibiţie cu unelte de pescuit interzise de lege. Asupra persoanelor, poliţiştii de frontieră au descoperit plase de pescuit monofilament, plase de pescuit din nailon şi trei unelte tip halău.

Au fost ridicate în vederea confiscării, uneltele, în valoare de aproximativ 1.600 de lei,  iar persoanelor în cauză le-au fost întocmite actele de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „pescuit comercial fără licență sau autorizație de pescuit”, „pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie”, „producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial” şi „producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament”, fapte prevăzute de art. 64, lit. a,e, i şi k din Ordonanța de Urgență a Guvernului 23/2008, modificată de Legea nr. 187/2012.

Pe 2 iunie se va încheia perioada de prohibiție

Efectele actualei pandemii de coronavirus (COVID-19) au dus la sistarea totală a numeroase activități cu specific recreativ, de agrement, sportiv sau turistic. În acest sens se impune o serie de clarificări raportate la pescuitul recreativ.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 23/2008 această activitate este definită ca: pescuit recreativ – activități necomerciale de pescuit care exploatează resursele acvatice vii în scop recreativ sau sportiv”.

În curenta stare de urgență, autoritățile competente au venit cu precizări legate de activitățile ce pot fi practicate. Prin Ordonanța Militară (O.M.) nr. 8 este reglementat și permis pescuitul comercial și nu cel recreativ. Chiar și așa practicarea pescuitului ce presupune extragerea resursei acvatice vii din mediul său natural în scop comercial se va face doar cu respectarea strictă a tuturor reglementărilor în vigoare, inclusiv cu respectarea prohibiției.

În stabilirea activităților ce sunt permise pe timpul stării de urgență autoritățile ce gestionează prezenta criză au precizat în clar tipul de activități cu caracter esențial a căror desfășurare este permisă, activități printre care nu se regăsește pescuitul recreativ.

În urma demersurilor efectuate, s-a stabilit faptul că activitatea de pescuit recreativ nu poate reprezenta o activitate eminamente necesară motiv pentru care solicitarea de a se autoriza pescuitul recreativ a fost respinsă.

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) precizează în mod expres faptul că pescuitul recreativ este interzis pe toată durata stării de urgență. În acest sens, roagă toți pescarii să respecte dispozițiile Ordonanțelor Militare emise și să respecte toate măsurile necesare împiedicării noului coronavirus.

De asemenea, ANPA precizează faptul că instituția a făcut demersuri ca, începând cu data de 15 mai 2020, să fie permisă desfășurarea activităților de pescuit recreativ în fermele de acvacultură înființate conform reglementărilor legale în vigoare, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție și distanțare socială menționate în ordonanțele militare.

Având în vedere prevederile O.M. nr. 8/09.04.2020 privind permiterea circulației în afara locuinței/gospodăriei a titularilor autorizațiilor/permiselor de pescuit comercial pe Dunăre/apele interioare/Marea Neagră în vederea desfășurării activităților de pescuit comercial și acvacultură, precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură atrage atenția tuturor pescarilor că în perioada de prohibiție trebuie respectate prevederile Ordinului nr. 43/310/2020 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2020.

Potrivit acestui ordin se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial, pe o durată de 60 de zile, în perioada 4 aprilie – 2 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 19 aprilie – 2 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în ordin.

ANPA menționează că prevederea Ordonanței Militare nr. 8/2020 a fost introdusă în baza solicitării Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură pentru a permite desfășurarea activităților specifice pentru angajații care lucrează în fermele de acvacultură, inclusiv deplasarea pentru valorificarea producției de pește.

ANPA face precizarea că toți pescarii sunt obligați să respecte prevederile Ordinului de prohibiție, care rămân în vigoare.