Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași au efectuat acţiuni preventive pentru informarea, conștientizarea şi responzabilizarea elevilor.

 

În data de 26 ianuarie a.c., polițiștii au continuat activitățile educaţionale, de data aceasta la Școala Gimnazială „Mircea Vodă’’ din Călărași. Elevii au fost informaţi cu privire la modalitățile concrete de evitare a victimizării prin intermediul internetului, despre riscurile pe care le presupune expunerea pe rețelele de socializare și siguranța față de persoanele străine.

Pe parcursul derulării activităţilor au fost proiectate filme cu mesaje educativ – preventive, iar la final elevii au primit orare școlare și broșuri cu recomandări.

Activitățile preventive în școli vor fi continuate de polițiști pe tot parcursul anului, informarea, conștientizarea și responzabilizarea eleviilor fiind o prioritate.

De asemenea, poliţiştii vin cu mai multe recomandări antivictimale. Nu da niciunei persoane cunoscute pe internet informații personale despre tine sau despre familia ta. Oamenii pot fi diferiți de ceea ce pretind că sunt. Nu te întâlni cu persoane cunoscute pe internet, poate fi periculos. Nu te lăuda cu banii, bunurile sau alte valori pe care le ai asupra ta sau în locuința proprie. Alege cu grijă traseul pe care te deplasezi, evită străzile pustii și nu circula prin locurile slab iluminate. În caz de agresiune, strigă, alertează persoanele din jur, strigătul unei persoane care cere ajutor poate descuraja agresorii. Dacă te simți în pericol, traversează strada, cere ajutor trecătorilor și anunță Poliția la numărul 112 – Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (apel netaxabil).