Pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor oamenilor cu privire la ce trebuie să facă, dar și „sfaturile” care nu folosesc în prevenirea infectării cu coronavirus, Ministerul Afacerilor Interne a lansat o campanie de informare, în colaborare cu Observatorul Român de Sănătate și Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România. Prin această campanie autoritățile și-au propus să informeze publicul cu privire la adevărurile și miturile care apar în legătură cu acest virus.

După un oarecare număr de știri apărute în presa națională și internațională, oamenii s-au întrebat dacă există o versiune mai blândă și una mai rea de Covid-19. Autoritățile informează că, deși au fost identificate două subtipuri ale virusului, nu există nicio dovadă că acestea ar produce simptome de severități diferite.

O altă întrebare adresată de cetățeni a fost: „Trebuie să merg la spital dacă am febră sau tuse?”. În astfel de cazuri, autoritățile recomandă evitarea contactului cu alte persoane și apelarea medicului de familie sau Direcția de Sănătate Publică. Dacă problema este urgentă, se va apela la 112.

Unele persoane au fost de părere că, pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, se va bea apă la intervale de 15 minute. Acest lucru este fals. Nu există nicio dovadă științifică pentru a confirma acest fapt.

Trebuie evitate mijloacele de transport în comun aglomerate? Răspunsul, de această dată, este afirmativ. Spațiile închise și aglomerate, precum autobuzele, favorizează transmiterea coronavirusului.

Mulți oameni se întreabă dacă există vreun vaccin sau tratament împotriva Covid-19. Din păcate, în prezent nu există un astfel de vaccin și încă nu a fost descoperit un tratament eficient. Important este ca orice medicament să fie luat doar în urma consultării unui medic și nu după sfaturile primite pe internet.

Vitamina C – aceasta poate reduce simptomele în cazul unei răceli obișnuite, în special la persoanele cu carență de vitamina C și poate avea efecte benefice în pneumonii. Cu toate acestea, nu există dovedi care să susțină că vitamina C ar preveni sau trata infecția cu coronavirus.

Este nevoie ca cei mici să evite locurile de joacă aglomerate? Da, pentru că în astfel de spații există suprafețe care sunt atinse de multe persoane, iar virusul, eliminat prin tuse sau strănut, poate ajunge pe acestea și infecta pe altcineva.

Poate lămâia să prevină o infecție cu covid-19? Consumul de lămâie, fie ea proaspătă sau în apă fierbinte, nu previne și nu tratează o astfel de infecție.

De ce trebuie să stăm acasă în această perioadă? Auto-izolarea la domiciuliu, chiar și în cazul în care nu suntem suspecți de a avea virusul, este necesară datorită faptului că posibilitatea transmiterii virusului scade în contextul reducerii contactului cu alte persoane.

Dacă totuși veți fi nevoiți să ieșiți din casă (la serviciu, pentru cumpărături etc.), încercați să mențineți o distanță de cel puțin un metru și jumătate față de alte persoane, acoperiți-vă nasul și gura cu cotul dacă strănutați sau tușiți, nu vă atingeți fața cu mâinile murdare și spălați mâinile cât mai des posibil.