Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia a sărbătorit vineri, 21 septembrie a.c., la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti din Ştefăneşti – Argeş, 20 de ani de la înființare (1998 – 2018). La eveniment au participat reprezentanţii celor şapte judeţe al Regiunii Sud-Muntenia. Fiecare judeţ a avut un stand expoziţional. Judeţul Călăraşi s-a prezentat la stand cu produsele de la Aldis, cofetăria Alint, societăţile Coco Rico, Columna NG SRL, Media Agrofarm Jegălia, tipografia Media Print şi vinurile de la Ostrovit. De asemenea, la stand au fost prezenţi şi reprezentanţii Muzeului Dunării de Jos, Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu” și Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași. Produsele Aldis au fost cele mai căutate de către participanţii la festivitate. Din partea autorităţilor la eveniment au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, administratorul municipiului Călăraşi, Valentin Deculescu, fostul primar al municipiului Călăraşi, Nicolae Dragu, beneficiarii finanţărilor acordate prin ADR şi directorii instituţiilor călărăşene.

  

Fiecare judeţ în parte a pregătit un moment artistic specific regiunii şi a prezentat proiectele accesate în cei 20 de ani de existenţă ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia.

În deschiderea evenimentului, directorul ADR Sud-Muntenia, Liviu Muşat, a declarat: Prieteni dragi ai Regiunii de Dezvoltare Sud-Muntenia. Iată-ne în faţa unui moment important. Este vorba despre aniversarea a 20 de ani de când, în urma Legii nr. 151, reprezentanţii celor şapte judeţe ale regiunii noastră au semnat convenţia de înfiinţare a Regiunii de Dezvoltare Sud-Muntenia. A fost o şedinţă în judeţul Teleorman, la Alexandria, în urma căreia putem spune că s-a născut regiunea noastră. La mai puţin de două luni de la înfiinţarea regiunii s-a născut şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia ca organism executiv al Regiunii Sud-Muntenia. Iată de ce am considerat că este un moment de bucurie, dar şi un moment de bilanţ, iar prezenţa dumneavoastră aici ca principale motoare ale regiunii, fie că vorbim de reprezentanţi ai administraţiei locale, fie că vorbim de membri ai Consiliului pentru Dezvoltare Regională, de beneficiari ai finanţărilor, înnobilează acest eveniment şi vă mulţumesc”.

 

Bilanț la 20 de ani de la înființare

În cele două decenii de când îşi desfășoară activitatea Agenția pentru Dezvoltare Regională, în cele şapte județe ale regiunii (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman), prin intermediul și cu sprijinul ADR, s-au finanțat 1.668 de proiecte cu o valoare totală de 1.461 de miliarde de euro. Finalizarea acestor proiecte a avut ca rezultate următoarele: 81 de clădiri construite; 389 de clădiri reabilitate/modernizate/extinse; două clădiri reabilitate termic; 384 de kilometri lungime drumuri modernizate/reabilitate; 13 minute timp de răspuns mediu intervenție ISU (urban), 27 de minute timp mediu de intervenție ISU (rural); 135 de kilometri de străzi orășenești modernizate/reabilitate; 103.000 de echipamente/dotări achiziționate; 479 de studii, strategii, consultanță, softuri; opt rețele de iluminat stradal; 994 de întreprinderi mici şi mijlocii finanțate; 19 clădiri istorice/muzee/unități de cult renovate; 13.000 de persoane instruite în 243 de programe; 3.400 de persoane deservite; 88 de unități mobile echipate; 59.000 de elevi beneficiari ai infrastructurii școlare modernizate/reabilitate; 9.924 de locuri de muncă nou create; 473.000 de persoane beneficiare ale serviciilor sociale; 28 de hectare spații verzi amenajate; 961 de gospodării reabilitate termic; şapte campusuri; 148.000 de turiști/vizitatori. Datele prezentate sunt aferente contractelor de finanțare până în luna februarie a acestui an, când a fost realizată această statistică.

 

160 de proiecte, finanţate în judeţul Călăraşi

 

Se împlinesc 20 de ani de colaborare între judeţul Călăraşi şi Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia (1998 – 2018). În cele două decenii de când ADR îşi desfăşoară activitatea în județul nostru, prin intermediul şi cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, s-au finanţat 160 de proiecte cu o valoare totală de 126 de milioane de euro.
Finalizarea acestor proiecte a avut ca rezultate următoarele:
432 de locuri de muncă noi; zece clădiri construite cu 2.606 metri pătraţi suprafaţa construită; 90 de clădiri reabilitate/extinse/modernizate; un ambulatoriu; 118 kilometri de drumuri judeţene modernizate/reabilitate; 82 de întreprinderi mici şi mijlocii finanţate; 24.000 de echipamente/dotări; 33 de studii, strategii, soft-uri; 88 de unităţi mobile pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” care au ca timp de intervenţie 13 minute în mediul urban şi 27 de minute în mediul rural; un lăcaş de cult renovat; 1.447 de persoane instruite în 18 programe; 113.000 de persoane beneficiare de servicii sociale; un campus şcolar renovat; 188 de gospodării reabilitate termic.