Un avion Mig 21 Lancer, care participa la mitingul aerian organizat cu prilejul Zilei Porţilor Deschise de la Baza Aeriană Borcea, s-a prăbuşit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13:30, în timpul demonstraţiei, în apropierea staţiei de taxare de la Feteşti. Locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul aeronavei Mig 21 Lancer prăbușită la Fetești, și-a pierdut viața. Ofițerul era în vârstă de 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești. Aeronava pilotată de locotenent-comandorul Florin Rotaru s-a după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat pe aerodromul militar Borcea. În momentul prăbuşirii, la mitingul aerian asistau aproximativ 4.000 de oameni.
Conducerea Bazei 86 Aeriană a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații. O comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene s-a deplasat de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.

Locotenent-comandorul Florin Rotaru, avansat post-mortem

 

Ca urmare a spiritului civic și de sacrificiu ieșite din comun, a curajului și respectului pentru semeni, locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul militar care și-a sacrificat viața pe timpul unui zbor demonstrativ desfășurat la Baza 86 Aeriană, în data de 7 iulie 2018, a fost înaintat post-mortem la gradul de căpitan-comandor prin Ordin al Ministrului Apărării Naționale emis astăzi, 9 iulie.
În toate unitățile militare din țară și din teatrele de operații au fost organizate astăzi, la ora 08:15, ceremonii în memoria căpitan-comandorului (post-mortem) Florin Rotaru. Căpitan-comandorul (post-mortem) Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă a Bazei 86 Aeriană Fetești. Era pilot clasa I, avea la activ peste 400 de ore de zbor, din care aproximativ 250 pe Mig 21. Era absolvent al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din anul 2005. Ofițerul era căsătorit și avea doi copii.

 

Ceremonii dedicate memoriei pilotului decedat

Astăzi, 9 iulie, începând cu ora 08:15, au fost organizate în unitățile militare din țară și din teatrele de operații ceremonii de comemorare în memoria locotenent-comandorului Florin Rotaru care și-a pierdut viața în timpul mitingului aerian din data de 7 iulie 2018 organizat de Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Fetești. Locotenent-comandorul Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă a Bazei 86 Aeriană Fetești. Era pilot clasa I, avea la activ peste 400 de ore de zbor, din care aproximativ 250 pe Mig 21. Era absolvent al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din anul 2005. Ofițerul era căsătorit și avea doi copii.

 

Au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă

 

Din Ordinul Ministrului Apărării Naţionale a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate.

(foto: Virgil Ene)