Un eveniment deosebit a avut loc în data de 14 martie 2019, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, Borcea, judeţul Călăraşi. S-a desfăşurat activitatea de introducere în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a 12 aeronave F-16 Fighting Falcon.

 

În cadrul activității de introducere în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon, a fost prezentat un exercițiu de interceptare a unei platforme aeriene care utilizează neautorizat spațiul aerian național, în baza Legii nr. 257/2001, republicată în anul 2014, privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României.

La eveniment au luat parte şi Prim-ministrul Guvernului României, Vasilica-Viorica Dăncilă, ministrul Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, și alte oficialități militare și civile.

Potrivit Forţelor Aeriene Române, prin Hotărârea CSAT din data de 27 septembrie 2012 a fost aprobată Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene” care prevede realizarea graduală a capabilității operaționale aeriene finale, reprezentată de trei escadrile de luptă dotată cu câte 16 avioane multirol fiecare. Pentru aceasta, au fost semnate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013, contracte cu Guvernul Republicii Portugheze și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru achiziționarea a 12 avioane F-16.

Cele 12 avioane au fost livrate în perioada 2016 – 2017, astfel: şase avioane au fost livrate la data de 29 septembrie 2016; trei avioane au livrate la data de 15 noiembrie 2016; trei avioane au fost livrate la data de 28 septembrie 2017.

Avioanele F-16 au parcurs procesul de operaționalizare, în primă fază pentru misiunile de poliție aeriană, sub comandă națională, urmând a continua procesul pentru atingerea capabilității operaționale finale. Pentru a putea executa misiuni de poliție aeriană sub comanda NATO, escadrila trebuie să parcurgă și procesul de certificare NATO. a momentul actual, aeronavele execută toate tipurile de misiuni specifice, în scop de antrenament pentru menținerea nivelului de pregătire”, precizează Forţele Aeriene Române.