Autorităţile locale şi judeţene din Călăraşi nu mai pot finanţa cluburile sportive. Astfel, Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Călăraşi nu mai au posibilitatea finanţării prin cotizaţie a cluburilor AFC Dunărea 2005 Călărași și AHC Dunărea Călărași. Decizia a fost luată în urma unui control al Curţii de Conturi a României. Se pare că singura soluţie legală, în momentul de faţă, ar fi accesarea de fonduri prin proiecte pe Legea nr. 350/2005.  Problema este că aceste proiecte pot fi accesate abia din luna iulie a acestui an, iar până atunci cluburile sunt puse în imposibilitatea de a-şi mai desfăşura activitatea.

Preşedintele PNL Călăraşi, senatorul Răducu George Filipescu, a declarat că nu va asista impasibil la dispariţia sportului călărăşean. „Nu pot asista impasibil la dispariţia sportului din Călăraşi! Împreună cu colegii din PNL, vreau să promovez o iniţiativă parlamentară, de armonizare legislativă, care să vizeze finanţarea sportului. Dacă lăsăm lucrurile aşa, asta înseamnă că fotbalul şi handbalul din Călăraşi vor ajunge să dispară. E păcat să se întâmple aşa ceva, pentru că sportul a rămas printre puţinele plăceri pe care le mai au călărăşenii. Îi invit alături de mine şi pe colegii de la PSD, de la Senat şi Camera Deputaţilor, cât şi pe parlamentarul PMP, astfel încât, în această echipă care îi reprezintă, totuşi, pe cetăţenii Călăraşiului, să reuşim să ducem la bun sfârşit această iniţiativă. Iar asta trebuie rezolvată rapid, în două-trei săptămâni, pentru că altfel ambele sporturi finanţate de administraţiile locale vor dispărea. Şi nu vor dispărea numai la Călăraşi, pentru că problema finanţării sportului de către primării şi consilii judeţene nu este numai la Călăraşi, ci la nivel naţional”, a precizat Filipescu.

Ministrul Tineretului şi Sportului, în vizită la Călăraşi

Pe de altă parte, primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, încearcă să găsească soluţii legale pentru finanţarea celor două cluburi sportive până în luna iulie a acestui an. Acesta a precizat că va discuta şi cu ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Alexandru Dunca, care şi-a anunţat vizita joi, 26 ianuarie, în Călăraşi. “Împreună cu senatorii şi deputaţii călărăşeni, încercăm să identificăm toate mijloacele legale posibile pentru finanţarea sportului călărăşean. În prezent, finanţare se mai poate face doar pe proiecte obţinute în conformitate cu prevederile Legii nr. 350/2005, însă aceste proiecte pot fi accesate abia din luna iulie. Încercăm să găsim o posibilitate de finanţare şi până la jumătatea anului. Voi profita de vizita de joi a ministrului Sportului, la Călăraşi, şi voi merge să discut această problemă”, a menţionat primarul Drăgulin.

 Iliuţă: „Soluţia o reprezintă atragerea mediului privat în sport”

Contactat de noi, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, a declarat că o soluţie pentru ieşirea din acest impas o reprezintă atragerea privaţilor în sport. “Avem soluţii pentru această problemă. Soluţia o reprezintă atragerea privaţilor cu potenţial financiar care îşi doresc să investească în sport. Până la acel moment, vor fi propuse soluţii de avarie pentru a depăşi cu bine această perioadă. Susţin sportul călărăşean. Este o activitate care angrenează peste 200 de copii în cluburile sportive. Sunt încântat de performanţa obţinută la Călăraşi, însă trebuie să ţinem cont şi de potenţialul judeţului nostru. Susţin în continuare sportul de performanţă în paralel cu sportul de masă. Doresc să atragem oamenii de afaceri care să îşi dorească să investească în sport, acolo unde vor merge probabil şi copii sau nepoţii lor”, a afirmat preşedintele Iliuţă.