Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) salută crescătorii de albine și procesatorii de produse apicole din România și mulțumește celor 4.355 de beneficiari ai Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) care au solicitat și primit fonduri europene nerambursabile pentru proiecte în domeniul apicol.

Ziua Mondială a Albinei înseamnă recunoașterea importanței albinei și a nevoii de a proteja această specie atât de importantă pentru ceea ce înseamnă viața pe Terra.

Prin intermediul PNDR 2020, AFIR a finanțat 4.355 de proiecte de investiții în sectorul apicol, cu o valoare de 85 de milioane de euro. Beneficiarii investițiilor apicole au accesat fonduri europene nerambursabile prin submăsurile 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole”, 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

Cele mai multe proiecte pentru apicultură au fost finanțate prin intermediul SubMăsurii 6.3. Astfel, prin această submăsură s-au finanțat 3.728 de proiecte cu o valoare publică contractată de 55,8 milioane de euro.

Proiectele dedicate apiculturii finanțate prin SubMăsura 6.1 sunt în număr de 616, cu o valoare publică contractată de 24,7 milioane de euro.

Prin SubMăsura 4.1 au fost finanțate patru proiecte pe apicultură, cu o valoarea publică contractată de peste un milion euro. Tipurile de investiții vizează înființarea/modernizarea stupinelor prin achiziție echipamente apicole și amenajare spații pentru procesare, condiționare produse apicole.

Prin SubMăsura 4.2 beneficiarii au primit finanțare pentru patru proiecte de investiții în domeniul apicol cu o valoare publică contractată de peste un milion de euro. Tipurile de investiții vizează înființarea/modernizarea unităților de procesare, ambalare și comercializare produse apicole.

Totodată, prin SubMăsura 9.1 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol” a fost finanțat un proiect privind promovarea și comercializarea în comun a producției de miere și produse apicole realizate de membrii unui grup de producători. Valoarea publică contractată a acestui proiect este de 107.200 de euro, iar din grup fac parte nouă exploatații agricole.

Mai mult, SubMăsura 16.4 „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol” a finanțat opt proiecte care vizează cooperarea actorilor locali în vederea susținerii lanțurilor scurte de aprovizionare cu produse apicole. Cele opt proiecte au primit finanțare pentru 42 de membri, din care 23 sunt fermieri (exploatații care participă în proiectele de cooperare). Valoarea publică contractată a acestor  proiecte este de 716.006 euro.