Luna Plantării Arborilor a început vineri, 16 martie, printr-o acțiune de împădurire organizată de Ministerul Apelor și Pădurilor și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pe raza localității Dor Mărunt din județul Călărași.

Evenimentul, la care au participat Dragoș Ciprian Pahonțu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Ana Titu, directorul Direcției Silvice Călărași, George Iacob, prefectul județului Călărași, Marian Dinulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, reprezentanți ai autorităților locale, jandarmi, silvicultori și elevi voluntari ai Liceului „Alexandru Odobescu” din Lehliu Gară, marchează începutul campaniei de împăduriri de primăvară.

Prin acțiunea de împădurire a fost înființat un prim tronson de perdele forestiere de protecție a căilor de comunicații pe o suprafață de 2,4 hectare și o lungime de 751 de metri pe autostrada A2 București – Constanța.

Acțiunile de înființare a perdelelor forestiere de protecție vor fi continuate în această primăvară cu alte trei tronsoane, tot în județul Călărași, pe o suprafață de 5,8 hectare.

Programul actual de înființare a perdelelor forestiere prevede împăduriri pe o suprafață de 594,54 de hectare și o lungime totală de 198,3 kilometri pe autostrăzile: A1, A2 și A4 şi Centura București, precum și drumurile naționale: DN1, DN2, DN2B, DN3, DN4, DN7 și DN21, cu o investiție de 34,99 de milioane de lei.

În cursul Lunii Plantării Arborilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va planta 24,8 milioane de puieți forestieri, regenerând astfel 9.383 de hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului. Romsilva va regenera în acest an, în cele două campanii de împăduriri, din primăvară și toamnă, 12.881 de hectare, din acestea 8.433 de hectare prin regenerări naturale și 4.448 de hectare prin împăduriri, cu o investiție de 167,4 milioane de lei. De asemenea, Romsilva va efectua lucrări de completări curente în plantații pe 1.652 de hectare, precum și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe 250 de hectare. Totodată, Romsilva va oferi gratuit un milion de puieți forestieri voluntarilor care se implică în acțiuni de împăduriri.

În ultimii 27 de ani, Romsilva a regenerat peste 540.000 de hectare de pădure. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului și oferă servicii silvice, pe baze contractuale, pentru un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.