Ca urmare a imaginilor difuzate în spațiul public, la solicitarea echipei de conducere a Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Călărași au efectuat un control la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești, judeţul Călărași, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași.

Inspectorii sanitari au constatat nereguli privind asigurarea în centru a condițiilor igienico-sanitare, dar și a alimentației. De asemenea, spațiile de cazare ale beneficiarilor, precum și sălile ocupaționale sunt supraaglomerate, iar cadrele medicale nu colectează corect și nu etichetează recipientele pentru deșeurile medicale periculoase, rezultate din activitatea medicală.

Meniul este prezentat zilnic la distribuirea alimentelor fără a exista un meniu săptămânal avizat de cadrele medicale de specialitate. Au fost verificate meniurile distribuite în perioada 3 – 10 ianuarie 2020 și s-a constatat că felurile de mâncare au combinații necorespunzătoare hiperglucidice, nu există salate la mesele principale și se asigură foarte puține fructe, cantitatea de proteină animală este insuficientă, majoritatea felurilor de mâncare fiind compuse din legume. Aprovizionarea cu apă se realizează dintr-o sursă proprie pentru care nu există încheiat un contract de monitorizare a calității apei distribuită.

Față de cele prezentate, inspectorii sanitari au sancționat angajații Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești cu amenzi în valoare de 7.600 lei, conform Hotărârii Guvernului nr. 857/2011 și au stabilit un plan de măsuri care trebuie urmat de îndată. Luni, o echipă a inspectorilor de la Direcţia de Sănătate Publică din Călăraşi a continuat controlul și a verificat o serie de documente care se află la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași. Concluziile finale ale acțiunii de control se vor comunica ulterior și se vor stabili dacă se mai impun și alte măsuri suplimentare.