Anca Smith este candidatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) pentru Primăria Orașului Lehliu-Gară. Aceasta a oferit un interviu cotidianului „Observator de Călărași” în care a povestit despre experiența pe care o are în diferite domenii precum chimie, finanțe-bănci și chiar gastronomie. Aceasta are mare încredere în tinerii din Lehliu-Gară și are în plan crearea de locuri de muncă, dar și de agrement pentru aceștia dacă va obține funcția de primar.

 

Reporter: Bună ziua, aș vrea să începeți prin a ne povesti puțin despre dumneavoastră. Unde v-ați petrecut cea mai mare parte a vieții, ce studii aveți și cu ce vă ocupați?

Anca Smith: Bună ziua și salut cu respect cititorii publicației dumneavoastră! Vă mulțumesc pentru prilejul acordat de a comunica pe această cale.

Sunt inginer chimist tehnolog, absolventă a Universității Politehnice din București, Tehnologia Substanțelor Organice. A fost urmarea firească a pasiunii mele pentru chimie, pasiune conturată în timpul frecventării liceului cu profil de chimie-biologie, Industrial 35 din vestitul Drumul Sării al Bucureștilor. Menționez că în toată perioada studiilor universitare am lucrat în cadrul Institutului de Cercetare Medico-Militară ca laborant determinări fizico-chimice, departamentul de Farmacologie. Am continuat să lucrez cu companii farmaceutice importante: coordonator de vânzări pentru Plurifarm Romania și director pentru zona de sud-vest a țării pentru compania britanică Glaxo Wellcome, acum Glaxo SmithKline.

Am urmat studii postuniversitare în Managementul Tranzacțiilor Internaționale în cadrul Academiei de Studii Economice București, acela fiind momentul în care atenția mea s-a îndreptat spre asigurările de viață. A urmat cea mai importantă perioadă de pregătire și lucru cu una dintre companiile de vârf din domeniu, NN, fostul ING Group unde am continuat lucrul cu oamenii și din mijlocul oamenilor avand funcția de Unit Manager

În 2004, eu și soțul meu, Reuel, american și de profesie arhitect, ne-am căsătorit la Primăria Orașului Lehliu-Gară, unde părinții mei au revenit din București după pensionare, tatăl meu fiind de fel din comuna Lupșanu și făcand parte din numeroasa familie Curea din zonă.

Am plecat în Statele Unite ale Americii pentru şapte ani. Acolo am urmat cursurile de licențiere în Real Estate, Imobiliare, Finanțe şi Bănci, activând în domeniul împrumuturilor bancare pentru una dintre cele mai importante companii din domeniu, Coldwell Banker. Criza financiară pe plan mondial m-a determinat să mă reorientez. Am urmat cursurile Institutului Culinar Internațional din New York și Parma, Italia, timp de 11 luni. În urma examenului cu juriu am devenit chef, experiența pe care am folosit-o în organizarea și coordonarea petrecerilor private și publice.

În anul 2011, eu și soțul meu, Reuel Smith, am revenit în țară pentru a avea grijă de părinții mei care nu se simțeau bine. Tatăl meu a decedat în 2011 într-o zi de vineri a Maicii Paraschiva, după multe intervenții chirurgicale şi o îndelungată suferință. Avem grijă în continuare de mama mea, acum de 81 de ani și foarte bolnavă. Soțul meu este cel care îi acordă cel mai mare sprijin mamei mele, cu un devotament pentru care sunt cu umilință recunoscătoare.

Acum sunt cunoscută în comunitatea noastră ca fiind teacher (profesor, învățător), așa cum îmi spun copiii mei dragi de la Școala Gimnazială nr. 1 Lehliu-Gară, unde am predat limba engleză timp de şase luni până la reîntoarcerea în țară a profesoarei titulare. Dar acest lucru a făcut ca experiența de învățare să continue. Sunt studentă în anul II la Literaturi Străine, în cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” București, engleză – spaniolă. Am terminat sesiunea cu 10 şi mama mea mi-a cumpărat bicicleta albastră pe care o pedalez prin oraș!

Ca și în cazul multor oameni, de altfel, a fost și este vorba despre o continuă luptă și reinventare personală.

 

Reporter: Lehliu Gară este un oraș mic, dar cu siguranță are potențial, fiind la jumătatea drumului dintre Călărași și București. Credeți că a fost pus în valoare acest potențial de către actuala administrație?

Anca Smith: Lehliu-Gară este un oraș mic, dar cu oameni cu inimi mari, care merită și au dreptul de a fi cetățeni ai unui oraș modern de talie europeană, într-adevăr acel nod de drumuri și cale ferată atât de important pentru sud-estul țării.

Cred că nu a fost exploatat tot potențialul din zona noastră! Suntem un punct de atracție al Drumului Vechi și acum și al Autostrăzii. Am avea multe de oferit atât traficului intens de tranzit, cât și celui turistic spre și dinspre mare. Și, bineînțeles, foarte mult de câștigat.

Chiar zilele trecute discutam aceste aspecte cu domnul doctor care are grijă de foarte mulți ani de mama mea, pacientă cu probleme cardiace pe care a salvat-o în repetate rânduri din situații foarte dificile. La sfârșitul recentei sale intervenții salvatoare, acest om minunat mi-a vorbit cu un entuziasm și un patriotism care m-au însuflețit și mi-au redat nădejdea. Nădejdea că totuși suntem locuitori ai unui oraș care are potențialul de a înflori.

Administrația locală este cea care ar trebui să reprezinte drepturile cetățenilor săi și să facă posibil accesul acestora la o viață civilizată în cadrul comunității unde dumnealor plătesc taxe și impozite.

Îi invit pe oamenii celor trei comunități, Lehliu-Gară, Buzoeni și Răzvani, în primul rând să iasă la vot și să avem astfel un răspuns cinstit la întrebarea pe care dumneavoastră mi-ați adresat-o. Deși pare imposibil, ar fi foarte interesant să aibă fiecare dintre noi un moment de revenire la onestitate.

Să încercăm, pentru început, să ne imaginăm avantajele unui vot onest pe termen lung.

 

Reporter: Care sunt, după părerea dumneavoastră, punctele forte ale orașului Lehliu Gară? Cum pot fi acestea îmbunătățite și în ce alte direcții doriți să dezvoltați comunitatea de aici?

Anca Smith: Cred însă cu tărie că unul dintre punctele forte ale orașului Lehliu-Gară este tineretul. Includ aici copiii, adolescenții și tinerii. Îmi doresc din tot sufletul să le arătăm cât de mult ținem la ei și îi apreciem. Energia, imaginația și entuziasmul lor vor fi forțele care vor vindeca mințile și sufletele noastre blazate. Este timpul să avem grijă ca ei să își dorească să prindă rădăcini și să înflorească aici, acasă.

Și cum vom avea grijă? Să gândim și să facem posibilă construirea unui club – centru de sport și agrement pentru ei în primul rând. Un loc de poveste unde se pot întâlni și îndrăgosti, practica diverse sporturi, dansa sau pur și simplu sta de vorbă.

Foarte importantă este cu siguranță crearea de noi locuri de muncă. Am putea să le numim locuri de câștigat bani, pentru a îndulci aspectul care uneori sperie. Însuși acest centru este un potențial creator de locuri de câștigat bani chiar în rândul tinerilor. Gândiți-vă la perioada construcției, când va fi nevoie de oameni entuziaști și gândiți-vă și la momentul începerii activității, când va fi iarăși nevoie de oameni entuziaști care vor avea grijă să îl facă să funcționeze la cele mai înalte standarde. Vor fi mici business-uri care vor face acest centru un punct de atracție magic și vor face posibil ca banul să fie cu entuziasm cheltuit în zonă, și nu neapărat în București etc.

Bine, veţi spune! Dar noi, ceilalți care trebuie să ne revenim și să ne recăpătăm pofta de viață? Atunci să ne gandim să fie dotat și cu un club de șah, bibliotecă cu acces la internet și posibilitatea de a organiza Târgul Local de Carte, teren de tenis, sală de gimnastică, specialiști în nutriție și masaj profesional și piscină… accesul pentru toate vârstele!

Și ar mai fi un aspect foarte important. Să îi sprijinim pe toți oamenii dragi care fac eforturi extraordinare pentru small business-ul acestor comunități. Ei sunt inima care vibrează și fac orășelul să pulseze de viață.

Şi să îi ajutăm și pe bunicii noștri, cu pensii mici și poate singuri și fără sprijin, să poată să ne vândă într-o piață a producătorilor locali puținele produse proaspete muncite cu atata trudă, dar care ne pot face viața mai bună.

Pentru pensionari propun găsirea unei locații în care să aibă loc „Agapa de duminică” după slujba de la biserică.

 

 

Comandat de: Partidul Mișcarea Populară – Filiala Județeană Călărași

Realizat de: Romerica International S.R.L.

CUI: 21200020