Personalul unităţilor subordonate Ministerului Tineretului şi Sportului, din toată ţara, s-au aflat ieri, 19 iulie 2018, în grevă japoneză, urmând ca de săptămâna viitoare să aibă loc acţiuni de pichetări şi strângerea de semnături pentru greva generală.

Potrivit liderului Sindicatului de Sport şi Tineret din Călăraşi, Elena-Liliana Dinu, angajaţii Clubului Sportiv Municipal (CSM) Călăraşi au purtat, în cursul zilei de ieri,  banderole albe pe braţ, în semn de protest faţă de situaţia salarizării din acest domeniu de activitate şi nesoluţionarea mai multor revendicări. Astfel, printre motivele pentru care angajaţii din sport şi tineret au protestat, se numără următoarele: 70% dintre salarii sunt egalizate la un cuantum de 1.300 de lei net; angajaţii nu sunt încadraţi diferenţiat în funcţie de studii, funcţii, răspundere, vechime sau complexitatea muncii lor; nu se acordă sporul- gradaţia de vechime: sunt plătiţi la fel şi angajaţii cu un an şi cei cu 35 de ani vechime, există situaţii când noul angajat are salariu mai mare decât unul cu vechime considerabilă; nu este plătită munca în zilelele de sâmbătă şi duminică, sărbătorile legale şi nici orele suplimentare; nu se mai acordă sporul de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional; începând cu  1 ianuarie 2018, antrenorilor cu sportivi la lotul naţional le-au scăzut veniturile; funcţiile specifice nu sunt încadrate corespunzător (medic, asistent, kinetoterapeut, psiholog, maseur, şofer, recepţioner, cameriste, profesor-antrenor ); nu există nici un fel de sporuri, deşi ar avea dreptul conform legii, nu se aplică regulamentul de sporuri la nivelul MTS şi al unităţilor subordonate; sunt probleme în salarizarea şi încadrarea angajaţilor din federaţiile sportive naţionale ale căror venituri sunt plafonate la 1.100 de lei net.

“În repetate rânduri, Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) a adus la cunoştinţa conducerii ministerului că problemele de natură salarială sunt grave şi că trebuie găsite soluţii în vederea înlăturării discriminărilor, nemaifiind acceptate amânări şi tergiversări. Tratamentul inegal si discriminatoriu legiferat prin adoptarea Legii-cadru nr. 153/2017 în ceea ce priveşte salarizarea personalului din Sport si Tineret au determinat menţinerea celui mai scăzut nivel de salarizare dintre toate categoriile de bugetari din România. Astfel, reîncadrarea personalului si comprimarea a 70% din totalul salariilor la un cuantum de 1.300 lei net (1.100 lei net în cazul salariaţilor din federaţiile sportive naţionale) nediferenţiat pe funcţii, grade , trepte, gradaţii, a dus la apariţia unor inechităţi între aceleaşi categorii de personal. Indiferenţa şi lipsa de respect faţă de proprii angajaţi, dar şi modul incorect şi ilegal de relaţionare cu organizaţia sindicală au alimentat nemulţumirile existente şi ne obligă să recurgem la toate formele de protest şi anunţăm demararea programului de proteste cu   greva japoneză în toate institutiile din Sport şi Tineret. Sindicatul National Sport şi Tineret va seta în perioada următoare un plan de acţiuni în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă acest sistem abandonat de o clasă politica preocupată numai de propriile salarii şi pensii speciale. Ministrul Tineretului şi Sportului trebuie să aibă un dialog real cu reprezentanţii sindicatului, iar priorităţile care constau în rezolvarea revendicărilor angajaţilor trebuie să fie soluţionate de urgenţă, aceasta fiind ultima cale prin care se transmite autorităţilor un mesaj clar: s-a depăşit limita suportabilului. În caz contrar vom susţine salariaţii în toate acţiunile pe care aceştia le vor decide spontan sau organizat prin intermediul grupelor teritoriale”, se arată într-o informare a SNST.

Angajaţii CSM Călăraşi au mai protestat şi în luna martie a acestui an împotriva discriminărilor salariale vădite la care sunt supuşi angajaţii din Sport şi Tineret, în raport cu celelalte categorii de personal plătit din fonduri publice şi împotriva nesoluţionării, nesusţinerii şi neimplicării instituţiilor în rezolvarea problemelor salariale ale angajaţilor din acest domeniu de activitate.