Angajaţii Clubului Sportiv Municipal (CSM) Călăraşi au pichetat, în data de 7 iunie 2017, sediul Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS), pentru salarii decente, în condiţiile în care aceştia sunt remuneraţi, lunar, cu salariul minim pe economie. La acţiunea de protest au luat parte aproximativ 80 de angajaţi ai MTS.

Protestatarii au avut la ei vuvuzele, fluiere, steaguri tricolore şi ale Blocului Naţional Sindical. Salariaţii au manifestat pe trotuarul din faţa ministerului, iar alţi angajaţi din ţară au protestat în faţa direcţiilor judeţene de tineret şi sport.
Potrivit liderului Sindicatului de Sport şi Tineret din Călăraşi, Elena-Liliana Dinu, angajaţii au protestat pentru salarii mai mari, pentru plata orelor suplimentare şi pentru egalizarea salariilor.
„Am protestat şi pentru egalizarea salariilor, deoarece chiar în ministerul nostru unii sunt plătiţi mai bine, iar alţii mai prost. Suntem nemulţumiţi de acest aspect. Am studii superioare, am vechime de peste 30 de ani în muncă şi am salariul net 1.400 de lei, în condiţiile în care salariul minim pe economie net înseamnă 1.065 de lei. Să sperăm că ce ni s-a promis o să se şi rezolve. Ne-au promis că ne vor da 20% începând cu 1 iulie şi 25% începând cu 1 ianuarie 2018. Discuţiile sunt multe, unii spun ceva, alţii spun altceva. Până nu vedem scris pe hârtie, nu o să credem şi nici nu o să ne oprim. Cu siguranţă vor mai urma şi alte proteste. Nu a ieşit în stradă domnul ministru pentru a discuta cu noi, în schimb, s-a format o delegaţie de la sindicat care a mers la dumnealui în birou, după care acesta a sunat-o pe doamna Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, şi împreună au discutat cu Liviu Dragnea. De data aceasta s-a ajuns la un nivel mai înalt. Aşteptăm luna iulie. Dacă într-adevăr se fac măririle din iulie, având în vedere că noi funcţionăm după buget, va trebui să se facă o rectificare la sfârşitul acestei luni, pentru a avea banii necesari pentru plată. În condiţiile în care nu se fac rectificările necesare, vom ieşi din nou în stradă. Între 80 şi 100 de persoane au fost prezente la protest. Multe persoane au protestat la ele acasă, pentru că aceste deplasări sindicale nu sunt achitate de unităţi. Noi avem o conducere bună şi ne ajută, ne-a oferit microbuzul unităţii. Probabil că dacă nu se va rezolva nimic, mişcările vor fi mai ample. Rămâne de văzut”, ne-a declarat liderul Sindicatului de Sport şi Tineret din Călăraşi, Elena-Liliana Dinu.
Sindicaliştii au solicitat, în cadrul pichetării, o majorare salarială cu 25% începând cu data de 1 iulie 2017, având în vedere că angajaţii Ministerului Tineretului şi Sportului au fost ocoliţi în mod repetat în ultimii opt ani de măririle salariale dispuse pentru celelalte categorii de bugetari. De asemenea, membrii Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST) nu au beneficiat nici de mărirea salariilor cu 20%, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 2/2017, de care au beneficiat angajaţii din administraţia publică locală de la 1 februarie, iar salarizarea se face potrivit cadrului normativ al anului 2009, astfel că 70% dintre salariaţi sunt remuneraţi cu salariul minim brut pe economie. Toţi angajaţii din cadrul CSM Călăraşi au salariul minim pe economie, dar, cu toate acestea, se face performanţă, astfel că atât antrenorii, cât şi sportivii iubesc ceea ce fac. Conform informaţiilor publicate pe site-ul SNST, sindicatmts.ro, ministrul Marius Duncă a declarat că angajaţii instituţiilor subordonate MTS vor primi salarii mărite cu 20% din 1 iulie.

foto: http://epochtimes-romania.com