Anghel Stoica este comisar-șef de poliție în cadrul IPJ Călărași, însă atunci când nu poartă uniforma instituției se îmbracă în costumul de scriitor. Și nu orice fel de scriitor, ci unul dintre puținii în ultima vreme care au așternut pe hârtie povești reale din cariera lor. Pe lângă două cărți de natură tehnică, acesta a publicat și două cărți de beletristică, cea mai recentă fiind cea lansată luni, 14 septembrie, „Pourquoi moi?”.

Anghel Stoica a lucrat 15 ani la Poliția de Frontieră, în ultimii trei ani la Inspectoratul General de Combatere a Migrației Ilegale și a Traficului de Persoane. În următorii doi ani a lucrat în aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne, la Direcția Juridică, și de peste zece ani activează în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călărași, la Investigarea Fraudelor de Natură Economică.

 

Polițistul spune despre cartea sa că este „un copil frumos rezultat dintr-un viol”

 

Autorul a ales să publice această carte sub pseudonimul Alin-Doru Pavel, acesta fiind numele personajului din precedenta sa carte, „La granița cu lumea interlopă”. Acesta a povestit cum un dosar pe care îl cerceta a fost întors împotriva sa.

„Subiectul cărții a fost trăit de curând și el încă mai e trăit emoțional de mine. În meseria de polițist există inerente riscuri, dar în cazul meu a apărut un risc pe care eu nu-l consider și nu-l voi considera normal. Cei mai mulți dintre noi facem și activități de cercetare penală. Există anumite presiuni, infiltrări, identificări de anumite persoane care prezintă un risc pentru anchetator”, a povestit Stoica.

Scriitorul a explicat cum s-a simțit atunci când a fost acuzat de trafic de influență și inculpat pe marginea unui dosar de care se ocupa. A fost filat chiar de către persoana pe care o ancheta.

 „A fost un șoc psihic, dar și un tratament pentru mine să pun în pagină tot ce am trăit. Ca medicament și-a făcut efectul. Am scris și le-am dat forma respectivă în timp ce eram în cadrul procesului și i-am spus: ‘Când se termină, îi dăm drumul!’. Ce-am scris atunci, ce-am simțit atunci, asta e! Îmi asum! A fost o suferință puternică. Această emoție va fi transferată către dumneavoastră sub o formă de relaxare. Nu vă veți plictisi! (n.r. – ‘Pourquoi moi?’) este un copil frumos rezultat dintr-un viol”, a declarat comisarul-şef.

Autorul a prezentat noua sa carte în Sala Perspective a Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu” din Călărași și a făcut un exercițiu cu cei prezenți: o persoană din public era rugată să deschidă cartea la o pagină aleatorie și să citească un scurt fragment. Apoi polițistul povestea contextul sau detalii despre scena respectivă. Astfel, Anghel Stoica a dorit să demonstreze auditoriului că faptele prezentate în carte sunt reale și că sunt încă vii în amintirile sale.