Pentru a facilita accesul cetăţenilor români pe piaţa forţei de muncă din spaţiul Uniunii Europene, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) oferă servicii gratuite de informare/consiliere/mediere persoanelor care doresc să ocupe locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate.

 

Accesul cetăţenilor români la locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate se poate face prin reţeaua Eures, prin intermediul firmelor private de plasare a forţei de muncă sau prin căutare individuală.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă gestionează portalul naţional Eures (www.eures.anofm.ro), unde sunt vizibile ofertele de muncă disponibile în spaţiul Uniunii Europene, detaliate pe ţări şi ocupaţii, dedicate exclusiv cetăţenilor români.

Toate locurile de muncă vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul Eures, www.eures.europa.eu, iar pentru a aplica pentru un astfel de loc de muncă trebuie selectate doar ofertele marcate cu steagul Uniunii Europene.

Sublinem faptul că, în cadrul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, consilierii Eures oferă servicii gratuite de informare/consiliere/mediere a unui loc de muncă în Uniunii Europene. Datele de contact ale consilierilor Eures pot fi accesate la adresa: http://www.eures.anofm.ro/contact.php. În situaţia în care se apelează la serviciile de mediere oferite de o firmă de plasare a forţei de muncă în străinătate, este indicat, înainte de efectua orice plata solicitată, să se verifice la inspectoratul teritorial de muncă din judeţul în care îşi are sediul firma dacă aceasta este înregistrată şi/sau a avut sesizări sau plângeri cu privire la activitatea desfăşurată. Subliniem că în România persoanele fizice nu pot desfăşura activitate de mediere a forţei de muncă în străinătate. Orice situaţie ilegală sau care ridică suspiciuni, precum şi activitatea unor persoane care se interpun în procesul de mediere, fără a dovedi o calitate în acest sens, trebuie sesizată imediat Inspecţiei Muncii sau Poliţiei Române”, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.