Clubul Sportiv Municipal (CSM) Călăraşi are antrenori şi sportivi care fac performanţă de fiecare dată când participă la competiţii, fie că vorbim despre cele naţionale, fie că vorbim despre cele europene sau mondiale. La acest club curg râuri de medalii, iar autorităţile locale şi cele judeţene se prefac că nu văd succesele acestora, preferând să aloce în mod special bani pentru fotbal şi handbal. Un exemplu concret îl reprezintă şedinţa de Consiliu Judeţean din data de 28 septembrie 2017, unde directorul instituţiei sportive, Dumitru Chirilă, a venit alături de antrenorul secţiei de canotaj, Daniel Bănăţeanu, şi de antrenorii secţiei de box, fraţii Georgian şi Valentin Anghel şi Constantin Bebeşelea, pentru a vorbi despre greutăţile şi nevoile pe care le întâmpină în drumul spre performanţă. Sportivii călărăşeni vor să reprezinte Călăraşiul la olimpiada de la Tokyo, însă nu pot face acest lucru din cauza lipsei banilor.  

 

Chirilă: „Dorinţa noastră este ca aceşti copii să reprezinte cetăţenii judeţului Călăraşi şi România la Jocurile Olimpice de la Tokyo”

 

Dumitru Chirilă a solicitat Consiliului Judeţean fonduri pentru a rezolva problemele existente la nivelul secţiilor sportive, însă acea solicitare nu a fost luată în calcul la rectificarea bugetară. „Vorbesc despre un domeniu de excelenţă umană, sportul de performanţă, unde sportivii judeţului Călăraşi au adus rezultate în acest an cu totul şi cu totul miraculoase. Din 198 de cluburi din  România, Călăraşiul, anul trecut, a fost pe locul 23 şi anul acesta probabil că vom mai parcurge câteva locuri pentru că am reuşit să obţinem la nivel de campionat naţional peste o sută de medalii şi nu mai puţin de nouă medalii în campionatele europene şi mondiale. Deci noi, călărăşenii, suntem cei mai buni din Europa şi chiar din lume în acest domeniu al excelenţei umane, sportul de performanţă. Bucuria este imensă. Din păcate, suntem şi puţin mâhniţi pentru că noi muncim de ani de zile, dar resursele pe care le avem şi nivelul la care am ajuns, nivelul de performanţă şi cerinţele care sunt în acest moment nu ne permit să ne descurcăm singuri. De aceea, vă rugăm foarte mult să ne înţelegeţi şi să încercaţi să ne sprijiniţi, să ne ajutaţi. Există temei legal pentru acest lucru. Cu părere de rău, deşi avem o solicitare de fonduri, la rectificarea bugetară nu am reuşit să primim, poate nu am fost noi suficient de convingători sau am fost ocupaţi cu alte probleme şi am considerat că se rezolvă această problemă pentru că toţi cetăţenii Călăraşiului cunosc rezultatele noastre minunate. Bugetul sau rectificarea bugetară s-a votat. V-am ruga, dacă este posibil, într-o următoare şedinţă de consiliu, să ne sprijiniţi conform solicitării noastre pentru că, repet, nu ne mai descurcăm singuri. Nivelul la care am ajuns şi dorinţa noastră ca aceşti copii să reprezinte cetăţenii judeţului Călăraşi şi România, şi o pot face dacă sunt susţinuţi, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ne obligă să vă rugăm să ne înţelegeţi şi să ne ajutaţi”, a spus Chirilă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, a precizat: „Domnule director (n.r. – Dumitru Chirilă), să facem o discuţie interactivă. În bugetul pe anul 2017, în luna martie, noi am aprobat şi am şi virat un contract de finanţare de două miliarde, pe care Clubul Sportiv Municipal l-a primit din partea judeţului. Solicită acum, are încă o cerere depusă, să majorăm cu încă 500.000 de lei. Acum, ca să dorim să dăm curs solicitării pe care dumneavoastră o aveţi în continuare, consilierii judeţeni trebuie să vă aprobe o viitoare rectificare bugetară, ce medalii aţi obţinut punctual? Pentru că aţi vorbit la general, iar consilierii judeţeni au nevoie să ştie performanţele pe secţiile pe care dumneavoastră le conduceţi”.

Chirilă a prezentat rezultatele sportivilor şi a menţionat că, din păcate, a trebuit ca lipsa finanţării să fie suplinită cu multă muncă şi foarte multă răbdare a antrenorilor, dar şi a tinerilor. „Samuel Bucşe este medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de atletism din Kenia, în luna august. Avem trei medaliaţi la campionatele europene de box: Tavi Dobre, Madălin Popescu şi Marco Antonio. Suntem campioni mondiali prin Adriana Ailincăi la Campionatele Mondiale din Germania, suntem campioni europeni şi vicecampioni mondiali prin Alexandru Chioseaua. Aceştia sunt sportivi care au în jur de 18 – 19 – 20 de ani, iar medaliile obţinute de ei sunt până la categoria de vârstă 23 de ani. Este cea mai potrivită vârstă ca la următoare ediţie din 2020 să avem sportivi bine pregătiţi pentru Jocurile Olimpice. La lupte libere avem locul patru şi două locuri cinci la Campionatele Europene. Aproape la toate ramurile de sport avem sportivi şi bugetul nostru, necesarul nostru minim pentru desfăşurarea actvităţilor sportive la acest nivel, este în jur de 26 de miliarde. Din păcate, a trebuit să suplinim lipsa finanţării cu muncă enormă şi foarte multă răbdare a antrenorilor şi a sportivilor. Toţi aceşti sportivi care au venit de la europene, de la mondiale, de la balcaniade au recorduri ale României. Samuel Bucşe are 6:47, recordul României care nu a mai fost schimbat timp de 20 de ani. Nu am avut niciun leuţ ca să îi susţinem financiar. Le-am dat doar diplome, strângeri de mâini şi nu avem bani pentru refaceri, pentru continuarea  pregătirii. Bugetul nostru pe care l-am cheltuit până în acest an a fost de doar 800.000 de lei din care 200.000 de lei de la Primărie, 300.000 de lei de la Ministerul Sportului şi 400.000 de lei de la Consiliul Judeţean. Până acum doi ani, în fiecare an, Consiliul Judeţean ne acorda sume între 10 şi 13 miliarde. Nu critic pe nimeni, dar cu ocazia Zilelor Municipiului, Primăria Călăraşi i-a apreciat’ pe antrenori şi sportivi cu 300 de lei. Au refuzat să se ducă să ridice premiile. E sub demnitatea lor, sunt campionii lumii”, a declarat Dumitru Chirilă.

 

Daniel Bănăţeanu: „Avem o mină de aur pe care o ţinem sub praf”

 

O sportivă a CSM Călăraşi, cu rezultate deosebite, a fost „ajutată” să fie angajată ca lucrător stradal. Din păcate, Călăraşiul a suferit o pierdere, pentru că aceasta a fost forţată de împrejurările financiare să plece la Clubul Dinamo pentru că a primit o ofertă mai generoasă. Antrenorul secţiei de canotaj, Daniel Bănăţeanu, l-a rugat pe Vasile Iliuţă să facă ceva cu mina de aur care este ţinută sub praf în acest moment.

„Am şi eu o propunere. Măcar să reparăm drumurile pe care mergem astăzi şi pe cele pe care vom merge mâine într-o altă şedinţă de consiliu. Să facem o strategie care să ajute poate viitorii copii sau nepoţi ai dumneavoastră sau poate actualii copii, să le asigure un drum pavat cu bune intenţii care să ducă spre reprezentarea Călăraşiului la competiţiile internaţionale, să audă lumea de noi. Vizavi de bogăţia asta naturală pe care o avem, braţul Borcea, care nu este deloc pusă în valoare, aşa cum ar trebui, cam acelaşi lucru se întâmplă şi cu sportivii noştri, avem o mină de aur pe care o ţinem sub praf. De ce? O scoatem noi altă dată. Haideţi să încercăm acum şi aveţi putere să schimbaţi un pic imaginea oraşului. Deci, puteţi să scoateţi această mină de aur pe care cu ajutorul nostru o aveţi acum. Rezultatele nu sunt ale mele, sunt ale judeţului Călăraşi. Dumneavoastră sunteţi şeful judeţului, faceţi ceva cu acest aur. Este aur european, aur mondial, medalii pe care crema ţării nu o are, mă refer la judeţele mari, şi atunci noi, nişte amărâţi de reprezentanţi ai ţării, aici unde nici trenul nu pleacă mai departe, ce ne facem cu acest aur? Îl băgăm dedesubt? Tragem preşul pe el? Vă rugăm să ne sprijiniţi, să ne daţi soluţii dumneavoastră dacă pe noi ne depăşesc, să reuşim, repet, să vă mândriţi cu noi. Faceţi treaba aceasta”, a spus Bănăţeanu.

 

Vasile Iliuţă: „Aceste performanţe pe care voi le aveţi, cred că pe noi, Consiliul Judeţean, ne-au luat pe nepregătite”

 

La spusele acestuia, Iliuţă a reacţionat, spunând că performanţele l-au luat prin suprindere, dar şi că antrenorul a vorbit ironic: „Domnule antrenor, spui de lucruri mari, ne dai şi aşa puţin la figurat puţine ironii care să ne pună într-o poziţie că e mult mai bine să ne gândim la viitorul nostru, adică la copiii care astăzi activează în sport. Dacă aţi fi făcut o strategie despre cum să reuşim în sport, nu ştiu dacă am fi reuşit, dar voi aţi reuşit să depăşiţi orice standard pe care cineva şi l-ar fi dorit. Aceste performanţe pe care voi le aveţi astăzi cred că pe noi, Consiliul Judeţean, ne-au luat pe nepregătite. S-au anticipat cheltuieli pe fotbal şi pe handbal, iar la voi lucrurile sunt de luat în seamă, de aceea am dorit ca să fiţi prezenţi în faţa consilierilor judeţeni. Pe anul viitor să prindem acest buget mai mare şi mai generos pentru ce înseamnă sportul de performanţă, pentru că aţi reuşit să aduceţi medaliile la Călăraşi de la nivel european sau mondial”. 

 

Bănăţeanu: „Trebuie să facem într-un fel dacă vrem să avem reprezentanţi la olimpiada care va veni”

 

La final, Daniel Bănăţeanu şi-a cerut scuze dacă a jignit cu ceva  şi a conchis: „Îmi cer scuze, poate rolul meu este să stau pe apă, să concep programe de pregătire, îmi cer scuze dacă am jignit cu ceva, dar tocmai de aceea vă spun că aveţi o putere să ne luminaţi calea. Până acum aţi auzit de trei nume la canotaj, dar ele sunt sunt mult mai multe. Avem, în urma rezultatelor, şapte copii în loturi internaţionale de juniori, plus încă trei în lotul naţional de seniori, în lotul olimpic. Aceşti trei copii vor reprezenta România la Olimpiada care va veni. Trebuie să facem într-un fel dacă vrem să avem reprezentanţi acolo. Avem ocazia să facem treaba asta, cu o strategie bine pusă la punct, cu o atenţie mai mare din partea dumneavoastră, cu ajutorul dumneavostră, pentru că fără el nu putem să reuşim să susţinem această activitate. Nu o să mai audă nimeni de noi, o să audă de Steaua-Dinamo”.