Fundaţia pentru Comunitate a premiat cei mai buni profesori, antrenori şi mentori. Gala Premiilor Mentor a avut loc marţi seară, la Teatrul „Odeon” din București. Pentru al optulea an consecutiv au fost premiaţi zece profesori și antrenori de excepție care au descoperit și au lansat tinere talente, le-au sprijinit primii pași, atât intelectual, cât și moral. Excelența educativă a acestor profesori antrenori, mentori a condus generații întregi spre succes, activitatea lor a rămas însă în umbră, fără recompense morale sau materiale în măsura efortului depus.

 

Anul acesta, printre cei zece câştigători s-a numărat şi Daniel Bănăţeanu, antrenorul de cantoaj din cadrul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Călăraşi.

Cotidianul nostru a propus, la finele anului trecut, doi oameni care, după părerea noastră, merită din plin premiul „Mentor pentru excelenţă în educaţie”. Propunerile noastre au fost pentru antrenorul Daniel Bănăţeanu şi bibliotecara Niculina Comănescu din Cuza Vodă.

Dintre cele peste 200 de nominalizări, Consiliul Director al Fundației pentru Comunitate a ales zece personalităţi din domeniile: sport, arte, cultură și științe. Fiecare premiant a primi un trofeu, o diplomă și suma de 8.000 de lei. Consiliul a avut în vedere contribuția mentorului la succesele celor pregătiți de el.

 

Antrenor în cadrul CSM Călăraşi încă din anul 2007

 

Daniel Bănăţeanu este antrenor în cadrul Clubului Sportiv Municipal Călăraşi încă din anul 2007. Anul acesta, rezultatele obţinute cu secţia de canotaj din cadrul CSM Călăraşi au fost extraordinare: o medalie de aur la Campionatul Mondial, o medalie de aur la Campionatul European, argint la Campionatul European, plus numeroase medalii la competiţiile naţionale. Până anul trecut, antrenorul Bănăţeanu a făcut performanţă la Călăraşi pe un salariu de 750 de lei lunar (angajat cu jumătate de normă), iar din 2017 este angajat cu normă întreagă. Astfel, la Călăraşi, un antrenor face performanţă şi câştigă titlul de campion mondial cu un venit modic. Cu toate acestea, anul trecut a refuzat să meargă ca antrenor la lotul olimpic, alegând să rămână alături de copiii de la Clubul Sportiv Municipal Călăraşi.

Modestia îl îndeamnă să spună că rezultatele sunt ale sportivilor şi ale echipei de la CSM Călăraşi. An de an, merg în toată ţara pentru a selecta, de la vârste fragede, copii cu potenţial. Aceştia sunt aduşi la Călăraşi unde se antrenează zilnic pe apele Braţului Borcea, sub stricta coordonare a antrenorilor.

În urma rezultatelor bune, 11 copii din cadrul Clubului Sportiv Municipal Călăraşi au fost selectaţi în loturile naţionale. Astfel, trei fete sunt selectate la lotul olimpic al României, un băiat este convocat la lotul naţional de tineret, iar şapte sportivi sunt aleşi pentru a face parte din lotul naţional de juniori.

 

16 medalii obţinute doar în 2017

 

În rândurile ce urmează, vă prezentăm rezultatele obţinute doar în cursul anului trecut de către antrenorul Daniel Bănăţeanu cu sportivii călărăşeni.

În data de 11 februarie 2017, s-a desfăşurat concursul Cupa României ergometru, seniori şi juniori, echipe şi individual, 6.000 de metri, unde a fost verificat nivelul de pregătire acumulat în lunile anterioare.

Rezultatele obţinute au fost următoarele:

Loc II 2X senioare – Lidia Roman – Mădălina Caşu

Loc II 1X juniori I – Antonio Stoica

Loc I 2X juniori I – David Popa – Robert Boboc

Loc II 1X juniori II – Ştefan Sandu

Loc II 2X junioare II – Cristina Druga – Elena Burlacu

Loc III 1X junioare I – Adriana Ailincăi

Total: şase medalii: una de aur, patru de argint şi una de bronz

În data de 11 martie 2017, la Târgu-Mureş, a avut loc Campionatul Naţional pe ergometru, seniori şi juniori, echipe şi individual, unde secţia CSM Călăraşi a obţinut:

Loc I 1X senioare – Mădălina Buzdugan

Loc II 2X senioare – Lidia Roman – Mădălina Caşu

Loc II 1X Juniori I – Antonio Stoica

Loc I 2X Juniori I – David Popa – Robert Boboc

Loc I 1X Juniori II – Ştefan Sandu

Loc II 2X Junioare II – Cristina Druga – Elena Burlacu

Loc I 1X Junioare I – Adriana Ailincăi

Total: şapte medalii: patru de aur şi trei de argint

Aşadar, în primul trimestru au fost obţinute un număr de 13 medalii, din care cinci de aur, şapte argint şi o medalie de bronz.

Pe trimestrul trei a obţinut trei medalii internaţionale: 23 iulie 2017, Plovdiv, Bulgaria, Campionatul Mondial de Tineret: Locul IV – Alexandru Petrişor Chioşeaua, în proba de 4+1; 6 august 2017, la Trakai, Lituania, Campionatul Mondial de Juniori: locul I – Adriana Ailincăi; 3 septembrie 2017, Kruzwica, Polonia, Campionatul European U23: locul I – Alexandru Petrişor Chioşeaua, în proba de 4 – 1, locul II – Adriana Ailincăi şi Mădălina Gabriela Caşu, în proba 8+1.

În ultimii patru ani, antrenorul Daniel Bănăţeanu a reuşit să scoată cel puţin un campion european.

Anul acesta, opt copii din cadrul CSM Călăraşi vor participa la Campionatul European de Juniori, ce se va desfăşura în data de 26 mai 2018, în Franţa.