În contextul prevenirii riscului de răspândire la nivel național a infecţiei cu virusul COVID-19 și având în vedere declanșarea stării de urgență, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că instituţia a restricționat accesul vizitatorilor de orice fel la toate sediile Aparatului central, ale centrelor județene/centrelor locale ale APIA și al centrului municipiului București. Activitatea de relații cu publicul se desfășoară online prin intermediul adreselor de e-mail, telefonic sau prin servicii de poștă/curierat, iar datele de contact se regăsesc pe site-ul www.apia.org.ro.

Printre activităţile suspendate până la acest moment în relația cu beneficiarii/publicul larg se află activitatea de vizare a carnetelor de rentier agricol, care s-a suspendat în perioada 12 martie 2020 – 4 mai 2020.

Conducerea Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, susținută de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a suspendat activitatea de primire a cererilor unice de plată pentru perioada 16 martie 2020 – 6 aprilie 2020.

Controalele la faţa locului s-au suspendat până la data de 31 martie 2020, pentru măsurile: acordarea ajutorului  financiar FEGA în cadrul Programului pentru şcoli al României, acordarea ajutorului financiar pentru programele de reconversie/restructurare a plantaţiilor viticole, asigurarea recoltei plantaţiilor viticole cu soiuri de struguri de vin, acordarea sprijinului financiar pentru Măsura de investiţii în sectorul vinicol.

S-a prelungit perioada de depunere a cererilor de sprijin în cadrul sesiunii nr. 4 aferentă SubMăsurii 8.1 „Împădurirea și crearea de suprafețe împădurite” și sesiunii nr. 3 aferentă submăsurii 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu”, similar cu prelungirea perioadei de depunere a cererii unice de plată pentru anul 2020.

S-a prelungit perioada de depunere a cererilor de plată pentru submăsura 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, sesiunile 1, 2 și 3 și SubMăsura 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu”, sesiunile 1 și 2, similar cu prelungirea perioadei de depunere a cererii unice de plată pentru anul 2020.

S-a prelungit perioada de depunere a deconturilor justificative aferente trimestrul I pentru beneficiarii Măsurii 14 „Bunăstarea animalelor” cu o lună, respectiv până la data de 31 mai 2020, urmând a fi propuse măsuri suplimentare în funcție de evoluția restricțiilor impuse pe fondul epidemiei.

S-a suspendat efectuarea controalelor pe teren pentru anexa 17 B sau alte tipuri de controale, ca urmare a unor sesizări, reclamații, controale specifice măsurilor de agromediu, acolo unde se impune prezența fermierului.

S-a suspendat deplasarea în teren a consilierilor Direcției Antifraudă Control Intern și a auditorilor APIA (în baza delegațiilor, ordinelor de control/serviciu).

 

Activităţile care se desfăşoară în continuare

 

Documentele privind schemele de sprijin cuplat în sector vegetal 2019 se vor depune la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (centre județene și locale), la intrarea în instituție și vor fi ridicate de către funcționarii implicați.

Activitatea de eliberarea a adeverinţelor privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii Măsurii 14 „Bunăstarea animalelor pachet a) și pachet b)” anul de angajament 2020 se va realiza în condițiile date, conform solicitărilor, funcționarii implicați vor prelua solicitările și vor preda adeverințele la intrarea în instituție.

APIA transmite rugămintea ca beneficiarii direcți ai tuturor formelor de sprijin financiar acordate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură să se solidarizeze cu eforturile instituţiei pentru a reduce expunerea în fața acestui virus, asigurându-i de faptul că le vor fi respectate toate drepturile.

APIA transmite angajaților și fermierilor să respecte cu strictețe toate normele impuse în aceste momente și le dorește tuturor multă sănătate.