Arheologia la Dunărea de Jos în 3D

Arheologia la Dunărea de Jos în 3D este un proiect co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național în sesiunea Proiecte culturale din anul 2021, aria tematică Patrimoniu cultural material. Proiectul este implementat de către doi partenerii principali: Direcția de Cultură Oltenița și Institutul Național al Patrimoniului, alături de Muzeul de Istorie și Artă Zalău, Eurocentrica, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” și Colegiul Național „Neagoe Basarab”.

Proiectul și-a propus digitizarea 3D prin fotogrammetrie a unei colecții de 13 situri arheologice și a 24 obiecte de patrimoniu arheologic și istoric din patrimoniul Muzeului Civilizației Gumelnița, aparținând preistoriei, antichității și evului mediu din Câmpia Munteniei.

Obiectele de patrimoniu arheologic și istoric au fost deja făcute publice, iar siturile arheologice sunt în curs de publicare. Toate pot fi văzute atât pe site-ul Direcției de Cultură Oltenița: https://dcmo.ro/arheologia-la-dunarea-de-jos-in-3d/, cât și în contul Institutului Național al Patrimoniului de pe platforma 3D Sketchfab, în colecția dedicată proiectului: https://skfb.ly/oAArZ

Bunurile culturale au fost obținute prin cercetări arheologice întreprinse în ultimii 70 de ani de Muzeul Civilizației Gumelnița (aflat în subordinea Direcției de Cultură Oltenița), în siturile arheologice din regiune, clasate în Lista Monumentelor Istorice.

Un al doilea obiectiv a fost educarea tinerilor prin organizarea unui atelier educațional și a unei conferințe despre metodele de digitizare a patrimoniului cultural cu ajutorul  fotogrammetriei. Evenimentele au avut loc pe 06.06.2022, în Sala de Spectacole a Direcției de Cultură Oltenița.

Realizarea acestui proiect a reprezentat o oportunitate extraordinară pentru promovarea patrimoniul național de la Dunărea de Jos dincolo de limitele fizice ale muzeului și ale siturilor arheologice, răspunzând în același timp nevoilor de digitalizare ale țării și ale Europei și nevoilor de a face patrimoniul accesibil tuturor categoriilor de public.

De asemenea am urmărit și creșterea sensibilității comunităților locale față de patrimoniul cultural național dar și îmbogățirea contribuției României la Biblioteca Digitală Europeană – Europeana (europeana.eu) cu un nou set de obiecte digitale.

Parteneri principali Arheologia la Dunărea de Jos în 3D:

  • Direcția de Cultură Oltenița (CL)
  • Institutul Național al Patrimoniului

Parteneri secundari Arheologia la Dunărea de Jos în 3D:

  • Muzeul de Istorie și Artă Zalău (SJ)
  • Eurocentrica
  • Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” (CL)
  • Colegiul Național „Neagoe Basarab” (CL)