Muzeul Municipal Călăraşi va găzdui expoziţia de pictură a Corneliei Victoriei Dedu. Vernisajul va avea loc în data de 23 iunie 2018, începând cu ora 11:00.

Potrivit criticului de artă Ana Amelia Dincă, lucrările din ultimii ani, pe care Cornelia Victoria Dedu le va expune, au trăsătura de penel viguroasă ca urmare a trăirii directe, aspectele concretului fiind surprinse cu mijloacele desenului, adaptate esteticii picturii. În schemele compoziționale detectăm armonii și contraste cromatice, analize ale mijloacelor de expresie, ritmuri, tensiuni.

„O rețea de accente create din nuanțe contrastante acoperă suprafața, conturând vase, fructe și flori, cutele drapajelor, conturul bărcilor, sugerând încrengături ale naturii, trunchiuri de copaci, maluri, arhitecturi arhaice. Implicarea grafismelor în pictura Corneliei Victoria Dedu ajunge până în punctul de interpretare a reflexelor de lumină și umbră. O viziune stilistică personală, regizată compozițional după precepte academice, dar moderne în aplicarea culorii, uneori saturată, alteori așezată a plat, susține registrul tonalităților schimbate frecvent pe suprafața tabloului, dar distribuite după rigori estetice. Pensula creează trasee, încorsetează forme, incită la descoperirea unei lumi sensibile, relaționate cu microcosmosul artistei, empatizând cu natura. Fiecare structură are destinul ei în câmpul bidimensional, scriitura grafiată expresiv de urma penelului, transformând imaginea într-o suprafață în mișcare, a cărei dinamică abundă de elemente. Pensulația este fluidă, motivele picturale par a se deplasa în exteriorul tablourilor, descriind compoziții deschise, dens colorate, petele transparente și cele saturate, concurând cu grafia în cărbune și pastă, se metamorfozează în liniile vibrante, modelate într-o plasticitate delicată, dar de forță. Renunțarea la perspectiva tradițională și aducerea în prim-plan a detaliilor, îi permite artistei să alterneze frumusețea pastei cu desenul unghiular, cursiv, mergând spre o expresivitate caracteristică operei Corneliei Victoria Dedu. Lucrările alese pentru expoziția de la Muzeul Municipal Călărași sunt evocări spirituale ale spațiului dobrogean, în care culoarea anotimpurilor definește dragostea artistei pentru plein-air, pentru lumina specifică, misterioasă și plină de poezie a locurilor. Liniștea, taina, comunicarea cu Dumnezeu, le regăsim în peisajele unde solaritatea se revarsă asupra colțurilor de natură, care și-au păstrat pitorescul și care corespund trăirilor artistei, osmozelor energetice create de aceasta în jurul unui univers, rezonând cu aceasta. Alături de peisaje, câteva naturi statice și compoziții cu personaje, lucrări din colecția artistei, dau măsura puterii de sinteză a demersului vizual de până acum, care ne vorbesc despre descendența maestrei din școala colorismului românesc, din viziunile interbelice de abordare stilistică a motivului pictural, prezente, dar fără a-i estompa originalitatea”, a declarat Ana Amelia Dincă, pe o reţea de socializare.

Artista Cornelia Victoria Dedu s-a născut la data de 11 septembrie 1942, la București, şi a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția pictură, profesorii săi fiind Alexandru Cumpăna, Călin Alupi, Corneliu Baba, Ion Marsic, Grigore Vasile. Din 1967 până în prezent participă la manifestari artistice în ţară şi străinătate, deschizându-şi şi numeroase expoziții personale.